Newfoundlander

zwarte newfoundlander

De Newfoundlander is een grote, krachtige hond met een aantal unieke kenmerken. Dit hondenras is afkomstig van het eiland Newfoundland in Canada, waar hij als jachthond en reddingshond werd gebruikt. Ze staan bekend om de grote omvang, het uiterlijk en hun vriendelijke, opgewekte karakter. Newfoundlanders zijn tegenwoordig populaire honden, zowel als gezelschapshond als als werkhond.


HerkomstNewfoundland, Canada
FormaatGroot
RasfamilieMolosserhonden
VariatiesZwart, bruin, beige, wit, gevlekt
Schofthoogte (cm)Reu: 69 tot 74 cm
Teef: 63 tot 69 cm
Gewicht (kg)Reu: max. 68 kilo
Teef: max. 54 kilo
VachtkleurZwart, bruin, beige, wit, gevlekt
VachtlengteMiddellang tot lang
Levensverwachting9-10 jaar
KarakterkenmerkenVriendelijk, opgewekt, liefdevol, loyaal, beschermend

Uiterlijk

De Newfoundlander is een grote, stevige hond met een breed, krachtig gebouwd lichaam. De kop is breed en vierkant met grote kaken en een neus die meestal zwart is. De oren zijn middelgroot, hangend en breed bij de basis. De ogen zijn donkerbruin, bijna zwart, en hebben een intelligente, vriendelijke uitdrukking. De poten van de Newfoundlander zijn krachtig en stevig, met een licht gebogen voorpoot. De staart is licht gebogen en is meestal gedragen met een krul aan het uiteinde.

Vacht

De vacht van de Newfoundlander is dik en waterdicht. Het is waterafstotend en heeft een middellange tot lange haarlengte. De vacht is meestal glad en glanzend en kan verschillende kleuren hebben, waaronder zwart, bruin, beige en wit. Soms hebben de honden ook een gevlekte vacht.

Herkomst / Geschiedenis

De Newfoundlander stamt af van de zwarte honden die in de zestiende eeuw naar Newfoundland werden gebracht. Ze werden gebruikt als jacht- en reddingshonden door de lokale bevolking en werden voornamelijk ingezet bij de visserij en voor transport van goederen. Deze honden werden gekruist met andere rassen, waaronder de Pyreneese Berghond en de Bouvier des Flandres. In de negentiende eeuw werd de Newfoundlander populair in Canada en de Verenigde Staten. In de twintigste eeuw werd de hond officieel erkend door de American Kennel Club.

Karakter

De Newfoundlander is een vriendelijke, opgewekte hond met een aanhankelijk, liefdevol karakter. Ze zijn loyaal en trouw aan hun baasje en hebben een sterk beschermend instinct. Het zijn actieve en speelse honden, maar ze kunnen ook rustig zijn als ze goed worden opgevoed. Ze zijn vriendelijk tegenover kinderen en andere dieren.

Verzorging

De Newfoundlander heeft weinig specifieke verzorging nodig. Wel is het belangrijk om de vacht regelmatig te borstelen om losse haren, vuil en eventuele klitten in de vacht te verwijderen. Het is ook belangrijk om de oren en ogen regelmatig te controleren en schoon te maken om eventuele infecties of andere problemen te voorkomen.

Voeding

De Newfoundlander heeft goede, evenwichtige voeding nodig. Het zijn actieve honden, daarom is het belangrijk om hun voeding te verrijken met vitamines en mineralen, zodat ze de energie krijgen die ze nodig hebben. Gekookte eieren, gedroogd vlees, vis, groenten en granen zijn goede opties voor deze honden. Ook kunnen ze af en toe kleine hoeveelheden vers vlees krijgen.

Gezondheid

De Newfoundlander is een gezonde, robuuste hond. Er zijn een aantal gezondheidsproblemen die vooral bij deze honden kunnen voorkomen, zoals heupdysplasie, hartproblemen, specifieke allergieën en cystinuria, wat kan leiden tot nierstenen. Fokkers dienen op deze aandoeningen te testen. Zoals bij alle honden met hangende oren, dienen de oren van een Newfoundlander regelmatig op tekenen van infecties gecontroleerd te worden.

Newfoundlander als huisdier

De Newfoundlander is een geweldige huisdier, omdat hij liefdevol, vriendelijk en speels is. Ze hebben veel beweging en uitdaging nodig, maar ze worden ook goed met dagelijkse wandelingen. Omdat ze zo vriendelijk zijn, zijn ze geschikt voor gezinnen met kinderen en kunnen ze goed overweg met andere honden.

De Newfoundlander is een van de meest intelligente en liefdevolle hondenrassen. Ze zijn groot, hebben een dikke vacht en een opgewekte karakter. Deze honden zijn daarnaast fysiek sterk en worden daardoor gebruikt voor verschillende taken.