Jack Russell Terriër

Jack Russell Terriër

De Jack Russell Terrier is een kleine, energieke hond, die voornamelijk bekend staat om zijn moedige, vastberaden en actieve karakter. Dit maakt van dit hondenras een populair huisdier. De Jack Russell Terrier is een relatief kleine hond, die een stevige, maar gespierde bouw heeft. De hond is niet alleen intelligent, maar ook zeer gehoorzaam en zal zeker zijn baasje vermaken.


HerkomstEngeland
FormaatKlein
RasfamilieTerriër
VariantenRuw- en langharig
Schofthoogte (cm)25-30 cm
Gewicht (kg)4-7 kg
VachtkleurWit met bruine of zwarte plekken
VachtlengteKort en dicht / lang
Levensverwachting12-15 jaar
KarakterkenmerkenVriendelijk, waaks en energiek

Uiterlijk

De meest voorkomende Jack Russell Terrier heeft een korte, dichtbehaarde en glanzende vacht die kan variëren in kleur van wit tot bruin. De hond heeft een rechte, korte neus en krachtige kaken. De oren zijn klein en staan naar voren gericht. De ogen zijn bruin of donkerbruin, afhankelijk van de vachtkleur. De hond heeft een stevige, actieve bouw, wat hem uiterst wendbaar maakt.

Vacht

De vacht van de Jack Russell Terrier is afhankelijk van de soort, lang- of kortharig. De kortharige variant komt in Nederland het vaakst voor. De vacht van deze variant is dichtbehaard en glanzend en heeft meestal een witte basis met bruine of zwarte vlekken. De vacht kan ook helemaal wit zijn, maar dit is minder gebruikelijk. De vacht van de Jack Russell Terrier heeft ook een langere ondervacht, wat betekent dat hij een goede bescherming heeft tegen kou en weer.

Varianten: langhaar en ruwhaar

De Jack Russell Terrier komt in twee verschillende varianten voor, namelijk de langharige Jack Russell en de Jack Russell ruwhaar. De Langhaar heeft, zoals de naam natuurlijk al doet vermoeden, een langere, dichte vacht vacht dan de ruwhaar. Dankzij deze lagere vacht heeft de langharige variant ook meer verzorging nodig dan de ruwhaar.

Herkomst / geschiedenis

De Jack Russell Terrier is afkomstig uit Engeland, waar hij oorspronkelijk werd gefokt als jachthond. De hond is vernoemd naar de Engelse predikant John Russell, die de hond in de 19e eeuw gefokt heeft. De hond werd gefokt als een allround jachthond, die ook geschikt was om ongedierte buiten de deur te houden en te jagen in holen. Dit jachtinstinct is nog altijd terug te zien in het karakter van de hedendaagse Jack Russel Terriërs.

Karakter

De Jack Russell Terrier is een actieve en energieke hond, die zeer intelligent is. De hond heeft een moedig, vastberaden en actief karakter, wat betekent dat hij zeker zijn baasje zal vermaken. Daarnaast zijn ze zeer gehoorzaam en meestal bereid om te leren. Train je Jack Russell pup dus zeker, hij zal het leuk vinden!

Verzorging

Een Jack Russell heeft in principe weinig verzorging nodig, maar de vacht moet regelmatig geborsteld worden om deze in goede conditie te houden. Om de vacht schoon te houden is regelmatig gewassen eveneens raadzaam. Belangrijk om wel rekening mee te houden: deze hondjes hebben veel beweging nodig. Het is belangrijk dat hij regelmatig naar buiten gaat om lekker te spelen en uit te razen tijdens een uitgebreide wandeling.

Gezondheid

De Jack Russell Terrier is over het algemeen een gezonde hond, maar kan lijden aan bepaalde aandoeningen of ziektes. De hond kan last hebben van allergieën, huidproblemen, oogproblemen, gewrichtsproblemen en ooraandoeningen. Ziektes waarvoor sowieso moet worden uitgekeken bij honden zijn parvovirose, leptospirose en kennelhoest. Tegen deze ziektes zijn honden gelukkig te vaccineren en wanneer je hond naar een pension gebracht wordt zijn sommige van deze vaccinaties zelfs verplicht. Om je Jack Russell gezond te houden is het verstandig jaarlijks een bezoekje aan de dierenarts te brengen voor periodieke controle en jaarlijkse vaccinaties.