
De Dobermann is een middelgrote, krachtige en gespierde hond, die ondanks zijn krachtige voorkomen van het lichaam elegantie en adel uitstraalt. Dobermanns zijn erg geschikt als geleide-, waak- en gebruikshond en passen daarnaast prima in een gezin met kinderen.
Kenmerken
- Oorsprong: Duitsland
- Soort hond: Waak-, verdediging- en gezinshond
- Grootte:
- Schofthoogte reuen: 68-72 cm
- Schofthoogte teven: 63-68 cm
- Gewicht: 20-45 kg
- Levensverwachting: 12 Jaar
- Kleur: Bruin of zwart met roestkleurige aftekeningen
- Vacht: Kortharig, dicht
Uiterlijk
De Dobermann is middelgroot, krachtig en gespierd gebouwd. Door de elegante belijning van zijn lichaam, de fiere houding, de temperamentvolle aard en de vastberaden uitdrukking voldoet hij aan het ideaalbeeld van de hond.
Karakter
De Dobermann is van huis uit vriendelijk en vredelievend, zeer aanhankelijk in het gezin en houdt van kinderen. Een dobermann is intelligent en wordt dan ook vaak ingezet als politiehond, hulphond bij rampen of speurhond. Het is daarnaast een erg actieve hond en dus graag in beweging met en voor zijn baas. Ga dus vaak met je dobermann lopen en doe veel spelletjes met hem. Dat vindt jouw dobermann helemaal geweldig!
De dobermann is tevens een karaktervolle hond, wat voor problemen kan zorgen. Het is geen meeloper en hij kan soms eigenzinnig gedrag vertonen. Een strenge opvoeding is dan ook noodzakelijk. Je moet als baas stevig in je schoenen staan wil je een dobermann onder de duim houden, maar als je consequent bent en laat zien wie de baas is, zal je dobermann alles voor je doen!
Herkomst
De dobermann is als enige hondenras vernoemd naar zijn “uitvinder”, de Duitser Friedrich Louis Dobermann (1836-1894), die deze honden als eerst gefokt heeft. Welke hondenrassen deze man gekruisd heeft om uiteindelijk de dobermann te krijgen is niet helemaal zeker, maar waarschijnlijk gaat het om rottweilers, Duitse pinschers en black and tan terriërs. Van oorsprong werden dobermanns veel als waak- en politiehonden ingezet. Het veelvuldige gebruik in dienst van de politie leidde toen tot de bijnaam “Gendarme-hond”. Bij de jacht werden ze overwegend ingezet om roofwild te verjagen.