De Boerboel (boerbull)

De Boerboel (ook wel “Boerbull” genoemd) is een middelgroot hondenras dat behoort tot de Waakhonden. De Boerboel vindt zijn oorsprong in Zuid-Afrika, waar hij voornamelijk ingezet werd als waakhond. Een volwassen Boerboel wordt ongeveer tussen de 64 en 70 centimeter hoog (schofthoogte). Een volgroeid teefje blijft iets kleiner met een schofthoogte van minimaal 59 cm. en een maximum van ongeveer 65 cm. Het gewicht van een Boerboel ligt ongeveer tussen de 60 en 70 kilo. Een hond van dit ras wordt gemiddeld tussen de 10 en 12 jaar oud.

Karakter

Oorspronkelijk is dit hondenras bedoeld als waakhond, iets wat in het gedrag en instinct van de dieren terug te zien is. Een Boerboel heeft een zeer sterke territoriumdrift. Het best heeft een hond van dit ras dan ook een stuk grond nodig dat hij kan bewaken. Een leefomgeving als een appartement of huis zonder tuin is daarom niet de beste leefomgeving en zou al snel een oorzaak voor problemen kunnen zijn.
Boerboel en andere hondEen Boerboel gaat prima samen met kinderen, maar is geen echte kindervriend. Ze kunnen overweg met andere honden. Het zijn gehoorzame honden die goed luisteren en commando’s bij te brengen zijn. Een Boerboel is niet graag alleen en krijgt graag aandacht. Wees ervan bewust dat honden die zich bijvoorbeeld gaan vervelen als ze alleen zijn ongewenst gedrag kunnen gaan vertonen en dingen kunnen gaan slopen. Boerboels hebben voldoende beweging nodig. Het zijn actieve honden die regelmatig een goede wandeling nodig hebben.

Rasnaam Boerboel
Ras formaat middelgrote hondenrassen
Afkomst Zuid-Afrika
Andere benamingen ras Boerbull
SCHOFHOOGTE
  • Reu: 64 tot 70 cm.
  • Teef: 59 tot 65 cm.
GEWICHT
  • Reu: tussen de 60 en 70 kilo.
  • Teef: tussen de 60 en 70 kilo.
TYPE HOND overige rassen/Waakhonden
– gezelschap
VACHT kortharig
levensverwachting 10 tot 12 jaar

Geschiedenis van dit hondenras

De boerboel is ontstaan uit verschillende andere soorten waakhonden. Toen verschillende Europeanen zich rond de jaren 1650 gingen vestigen in Zuid-Afrika namen ze verschillende bull- en mastiff hondenrassen met zich mee om hun afgelegen boerderijen te beschermen tegen roofdieren. De kruising van deze honden en andere Europese bloedlijnen heeft geresulteerd in de “boer hond”, het ras dat we nu kennen als de Boerboel. De ongekende kracht en behendigheid kwamen goed van pas bij het bewaken van hun eigenaren tegen Zuid-Afrikaans wild, of het nu leeuwen of kleinere dieren waren.
Ondanks zijn krachtige en imposante voorkomen is de boerboel een sensitieve en intelligente hond. Het waken vergt heel wat meer dan alleen het hebben en uiten van brute kracht. Wanneer ze worden uitgedaagd zullen ze zeker niet terugdeinsen om de verdediging in te zetten, maar vanuit hunzelf zal altijd eerst een waarschuwing komen.
Tegenwordig zorgt de populariteit van het ras ervoor dat er steeds meer gefokt wordt naar wat lievere karaktertrekken waardoor het oorspronkelijke, wat waakzamere en imposantere uiterlijk wat afgevlakt wordt. Mede daardoor zijn deze honden heel goed met kinderen.

Uiterlijk

De schofthoogte van een volwassen Boerboel bedraagt maximaal 70 centimeter. Een volgroeide, volwassen, Boerboel wordt gemiddeld zo’n 60 tot 70 kilo en soms nog iets zwaarder. Met dit gewicht is deze hond een echt zwaargewicht die zich qua gewicht kan meten met een volwassen persoon. Een reutje wordt met een schofthoogte van 64 – 70 cm wat groter dan een teefje die een schofthoogte van zo’n 59 – 65 cm zal behalen wanneer volgroeid.

Verzorging

Een Boerboel heeft een vrij gladde vacht met stugge haren en behoeft daardoor vrij weinig verzorging. Belangrijk is wel dat de huidplooien goed schoon en droog gehouden worden. Wordt dit niet goed gedaan, dan kunnen in de plooien gaan schuren of kunnen er vervelende infecties ontstaan.

Karakter en gedrag

Dit hondenras is van nature geen echte kindervriend, maar gaat wel prima samen met kinderen. Daarnaast kunnen ze ook overweg met andere honden. Het zijn gehoorzame honden die goed luisteren en dieren die commando’s bij te brengen zijn. Een Boerboel is niet graag alleen en heeft grote behoefte aan aandacht. Wees ervan bewust dat wanneer ze die aandacht niet krijgen, ze zich mogelijk kunnen gaan vervelen (bijvoorbeeld als ze alleen zijn) en dan ongewenst gedrag kunnen gaan vertonen en dingen kunnen gaan slopen.
Boerboels hebben daarnaast voldoende beweging nodig. Het zijn actieve honden die regelmatig een goede wandeling nodig hebben om hun energie kwijt te kunnen.