Chow Chow

De Chow Chow, een heerlijk zacht en pluizig hondenras! Maar niet alleen zijn uiterlijk is zeer vriendelijk, ook het karakter van deze hond is wat veel mensen zoeken in een huisdier. In Dit artikel lees je alles over dit hondenras, van uiterlijk tot karakter en verzorging. 


Geschiedenis & herkomst | Uiterlijk | Karakter | Verzorging | Als huisdier


Geschiedenis & herkomst

De Chowchow is een oud hondenras afkomstig uit China. Het ras is waarschijnlijk afgeleid van de Samojeed hond en is al duizenden jaren bekend in China als een werkhond die ingezet wordt voor de jacht en als waakhond.

Chow Chows werden daarnaast ook gebruikt als sledehonden en als bewakers van handelskaravanen in Siberië en Mongolië. Vooral hun dikke, pluizige vacht, die bescherming bood tegen de kou, en hun loyale en waakzame karakter maakten deze honden populair.

De Chow Chow werd voor het eerst naar Europa gebracht in de 19e eeuw en later ook naar de Verenigde Staten. Het ras werd snel populair als gezelschapshond en werd in 1903 erkend door de American Kennel Club.

Tegenwoordig zijn Chow Chows nog steeds populair als huisdier en worden ze ook ingezet als showhond en bij hondensporten.

Uiterlijk

De Chow Chow is een middelgroot tot groot hondenras met een kenmerkend uiterlijk: een dikke, ronde kop, kleine ovaalvormige oren en een dikke, pluizige vacht in kleuren blauw, wit, zwart, rood en crèmekleurig. De vacht is altijd maar eenkleurig. Ze hebben ook een unieke tong, die blauw-zwart is gekleurd.

Chow Chows wegen gemiddeld tussen de 20 en 32 kg en hebben een schouderhoogte van gemiddeld 46 tot 56 cm.

Ze hebben een unieke tong die blauw-zwart is gekleurd. Deze kleur van de tong komt bij weinig andere honden voor en is daardoor kenmerkend voor dit hondenras.

De Chow Chow is stevig, maar atletisch gebouwd met een dikke nek en een korte, stevige rug. Ze hebben een lange, rechte staart die naar boven is gebogen. De poten zijn kort en stevig met dikke, ovale voeten en korte, dikke nagels.

Vacht

De Chow Chow heeft een dikke, pluizige vacht die bescherming biedt tegen de kou. De vacht is dik en ruw aan de buitenkant en zacht en donsachtig aan de binnenkant. De vacht is altijd eenkleurig en mag de volgende kleuren hebben: blauw, wit, zwart, rood en crèmekleurig.

De vacht is dubbellaags: een dikke, dichte onderlaag en een langere, ruwere bovenlaag. Dankzij deze dikke vacht kunnen Chow Chows behoorlijk veel haren verliezen. Daarom is het belangrijk om de vacht regelmatig te borstelen zodat hij in goede conditie blijft. Als je vragen hebt over het verzorgen van de vacht van een Chow Chow, raadpleeg dan altijd een professional voor advies.

Karakter

Chow Chows staan bekend om hun rustige karakter en waakzaamheid. Ze worden daarom vaak gebruikt als waakhonden. Ze zijn ook aanhankelijk en loyaal naar hun baasje en zijn mede daardoor populair als huisdier.

Hoewel Chow Chows aanhankelijk kunnen zijn naar bekenden, kunnen ze soms terughoudend zijn naar vreemden en zelfs agressief zijn naar andere honden. Daarom is het belangrijk om Chow Chows goed te socialiseren en te trainen en ze te leren hun agressie te beheersen. Met goede training worden het ideale gezinshonden.

Chow Chows zijn intelligent en leergierig en zijn dan ook dol op trainingen en hondensporten. Ze kunnen wel een tikkie eigenwijs zijn en wanneer ze niet geïnteresseerd zijn in wat je van ze vraagt, kunnen ze moeilijk te trainen zijn.

Verzorging

Chow Chows zijn een middelgrote tot grote hondenras met een dikke, ruwe vacht die regelmatig moet worden geborsteld om verstopping van de haren en pluis te voorkomen. Ze hebben ook een dikke vacht en kunnen behoorlijk veel haren verliezen, dus het is belangrijk om regelmatig te borstelen om de vacht in goede conditie te houden.

daarnaast dienen de nagels regelmatig bijgeknipt te worden om ze kort te houden en om beschadiging van de nagels te voorkomen. De oren moeten ook regelmatig worden gecontroleerd en indien nodig worden schoongemaakt om oorproblemen te voorkomen.

Beweging

Chow Chows zijn actieve honden en hebben dagelijks beweging nodig om fit en gezond te blijven. Naast de standaard wandelingen wordt de Chow Chow ook graag wat meer uitgedaagd met een uitdagende training of een spel.

Voeding

Chow Chows hebben een goed dieet nodig om gezond te blijven. Voeding met de juiste balans aan proteïnen, vetten en koolhydraten geeft ze de energie om lekker actief te zijn. Kies voor een voeding die deze voedingsstoffen geeft, afgestemd op de levensfase van jouw hond.

Chow Chow als huisdier

Chow Chows zijn dus hele lieve, leuke en actieve honden die uitermate geschikt zijn als huisdier. Zorg er wel voor dat je de tijd hebt om voor ze te zorgen. Ze hebben regelmatig beweging en uitdaging nodig om fit en gezond te blijven. Een goed dieet is nodig om in hun energiebehoeften te voldoen.