Bull terriër

De bull terriër is een krachtige en gespierde hond die met de juiste training een echte mensenvriend kan worden. Ondanks het imposante en misschien ietwat imponerende uiterlijk zijn het hele lieve honden. In dit artikel meer over deze bijzondere honden.

De Bull Terriër (ook wel “Engelse Bull Terriër” genoemd) is een middelgroot hondenras dat behoort tot het ras-type Bull Terriërs. Ze vinden hun oorsprong in Groot-Brittannië (Engeland). Een volwassen mannetjes Bull Terriër wordt zo’n 50 centimeter groot. Afhankelijk van de exacte grootte is een brede range aan gewichten mogelijk bij dit hondenras. Er is geen minimum en geen maximum gesteld aan de gewicht door de rasspecificatie, maar gemiddeld zal een volwassen exemplaar zo tussen de 20 en 40 kilo kunnen worden. Een hond van dit ras wordt gemiddeld tussen de 11 en 14 jaar oud.

Geschiedenis

Bullterriers zijn in Engeland ontstaan in de 19e eeuw. Door het kruisen van een Engelse terriër met een bulldog ontstond een nieuw hondenras, het ras dat we nu kennen als de bullterriër. Vanuit Engeland raakte het ras breder verspreid.
Halverwege de 19e eeuw werd de witte variant steeds populairder en zelfs het favoriete huisdier onder de adel. Door het ras weer te kruisen met Staffordshire Bull Terriers ontstonden nieuwe kleurstellingen van het ras.

Karakter

In tegenstelling tot wat het uiterlijk doet vermoeden heeft de bullterriër een zeer zacht en lief karakter. Het is een echte allemansvriend die over het algemeen, mits goed getraind, goed met kinderen samen gaat. Bullterriërs zijn wel waakzaam en hechten sterk aan hun omgeving.
Het ontstaan van dit hondenras uit onder andere de bulldog is soms wel in het karakter van het ras terug te zien. Training en socialisatie vanaf jonge leeftijd is daarom nodig om de mogelijk aggressieve trekken van de hond te ondermeinen. Wordt dit goed en consistent gedaan, dan kan de bullterrier een uitstekende hond voor gezinnen zijn. Voor gezinnen met drukke kinderen, huishoudens met andere honden of voor mensen zonder enige ervaring met honden is dit ras minder geschikt.
Leuk weetje: kenmerkend voor dit hondenras is de “bullrun”, dit is wanneer het dier op hoge snelheid rondjes door het huis of de tuin rent.

Rasnaam Bull Terriër
Ras formaat middelgrote hondenrassen
Afkomst Groot-Brittannië (Engeland)
Andere benamingen ras “Engelse Bull Terriër”
GEWICHT
  • Geen limieten, maar gemiddeld tussen de 20 en 40 kilo
TYPE HOND – Terriers/Bull Terriërs
– gezelschap
– waken
VACHT kortharig, stug
levensverwachting 11 tot 14 jaar

Uiterlijk

Dit hondenras behoort tot de middelgrote hondenrassen. De opvallende kop is kenmerkend voor de Bull Terriër: deze is eivormig en voorzien van donkere, driehoekige ogen die diep in de kop liggen. De gebogen neuslijn is een van de belangrijkste herkenningspunten van dit waardoor dit ras direct te onderscheiden is. Het verder gespierde lichaam met brede borstkas geeft het dier een imposant uiterlijk. Dankzij dit uiterlijk hebben deze honden ook wel de bijnaam “de gladiator onder de honden”.

De kortharige vacht van een Bull Terriër is voorzien van harde, gelijkmatig verdeelde, glanzende haren. Verschillende kleurstellingen zijn geaccepteerd:
– Zuiver wit, waarbij aftekeningen op de kop zijn toegestaan, eveneens als pigmentvlekken in de huid
– Gekleurd, waarbij de hoofdkleur overheersend is en het grootste deel van de vacht kleurt. Zwart gestroomd, rood, reekleurig (fawn) en driekleur zijn toegestaan. Ongewenst zijn blauw en leverkleur.