Waarop moet je letten bij het kopen van een konijn bij een fokker?
Wanneer je een konijntje gaat kopen bij een fokker zijn er een aantal zaken om goed op te letten. Je wilt immers een gezond diertje kopen dat met liefde gefokt is. Broodfokkers, fokkers die puur voor de winst dieren verhandelen zonder oog voor dierenwelzijn, kun je maar beter vermijden. Hier zijn enkele punten om goed op te letten zodat de kans dat je een gezond diertje koopt het grootst is:
Bereid je goed voor: doe research
Het allerbelangrijkst is een goede voorbereiding. Ga na voor jezelf wat je precies zoekt in een konijn en zoek een passende fokker. Heb je een adresje gevonden? Zoek online naar recensies en ervaringen met deze fokker. Of je nu via marktplaats of Google zoekt, vaak zijn er wel ervaringen van anderen te vinden met een fokker.
Voldoet de fokker na je research nog altijd aan je verwachtingen? Maak dan een afspraak en ga langs. Eenmaal bij het nestje aangekomen is het van belang een aantal zaken te controleren:
1. De gezondheid van het konijn
Controleer of het konijn gezond is. Het konijn moet heldere ogen hebben, een schone neus, en geen zichtbare wondjes of andere opvallende plekjes. De vacht moet schoon zijn en vrij van parasieten. Het konijn moet ook een gezond gewicht hebben en niet te mager of te dik zijn. Een ongezond uitziend diertje heeft vaak de nodige problemen. Hoe moeilijk ook, schaf geen zielig uitziend konijntje aan. Je houdt daarmee de fokkerij in stand. Waarschuw liever een autoriteit, bijvoorbeeld de dierenpolitie en maak melding van het verwaarloosde diertje.
2. De omgeving waarin het diertje opgroeit na geboorte
Let op de omgeving waarin de konijnen worden gehouden. Een gezonde omgeving om in op te groeien is schoon en veilig, met voldoende ruimte voor de konijnen om te bewegen. Er moet altijd voldoende vers water en voedsel beschikbaar zijn.
3. De fokker
De fokker moet kennis hebben van konijnen en hun zorg. Ze moeten in staat zijn om al je vragen te beantwoorden en advies te geven over de verzorging van je nieuwe huisdier. Ze moeten ook bereid zijn om te ondersteunen na de aankoop van het konijn. Een goede fokker heeft verstand van zaken en toont duidelijk betrokkenheid met de diertjes. Heb je geen fijn gevoel bij de fokker of hoe deze met de dieren omgaat? Je gevoel is vaak een goede indicatie van de kundigheid van de fokker. Koop van een fokker waar je geen goed gevoel bij hebt geen dieren.
Een goede indicatie is of de fokker betrokkenheid toont bij het welzijn van het konijn. Wil de fokker bijvoorbeeld ook dingen van jou weten? Waar het diertje terecht gaat komen bijvoorbeeld? Een betrokken fokker wil zeker weten dat een konijn goed terecht komt en is dus geïnteresseerd in jouw beweegredenen om een konijn te kopen.
4. Het gedrag van het konijn
Het konijn moet goed gesocialiseerd zijn en comfortabel in de omgang met mensen. Een konijn dat bang of agressief is, kan moeilijker te hanteren zijn. Kijk daarom goed naar het gedrag van het jonge konijntje en hoe deze reageert op mensen, zowel op de fokker als op jouzelf. Daarnaast is het ook goed te kijken hoe het konijn met de andere konijnen is.
5. De leeftijd van het konijn
Het is meestal het beste om een jong konijn te kopen, omdat ze gemakkelijker te trainen en te socialiseren zijn. Echter, oudere konijnen zijn zeker niet per definitie een no-go, zeker niet wanneer ze goed zijn verzorgd door de fokker. Probeer dan wel na te gaan waarom de fokker een ouder konijn heeft en deze wil verkopen. En wederom, volg je gevoel dat je hebt bij de fokker, zijn verhaal en het dier.
6. De prijs
De prijs van het konijn moet redelijk zijn en een goede afspiegeling zijn van de zorg en aandacht die de fokker heeft besteed aan het fokken en verzorgen van het konijn. Een veel te duur konijn is vaak een indicatie dat de fokker puur voor de winst dieren fokt en is een reden om de fokker te vermijden. Aan de andere hand is een te laag bedrag ook geen goede indicatie. Immers, een goed opgevoed konijn kost geld: voeding, eventuele vaccinaties, een chip en medicijnen, het kost allemaal geld. Geld dat een fokker terug wil verdienen. Een te lage prijs is dus een indicatie dat het konijn mogelijk niet de juiste verzorging gehad heeft.
7. Nazorg
Een goede fokker is betrokken bij de dieren die hij/zij aanbiedt. Hij zal bereid zijn nazorg te bieden en beschikbaar zijn om eventuele vragen of zorgen te beantwoorden die je hebt nadat je het konijn hebt meegenomen. Pols daarom altijd of de fokker daartoe bereid lijkt te zijn.
Extra tip: kom eventueel onaangekondigd langs of kom wat eerder
Niet altijd mogelijk, maar wel een goede: kom onaangekondigd langs. Zo heeft de fokker geen tijd voorbereidingen te treffen en zaken beter voor te doen dan ze daadwerkelijk zijn. Je ziet de situatie zoals hij echt is. Een fokker die konijntjes groot brengt met hart voor dierenwelzijn heeft geen voorbereidingstijd nodig om je te verwelkomen; de situatie is gewoon altijd optimaal voor het konijn.
Hopelijk kun je wat met deze tips bij de aanschaf van een konijntje! En het allerbelangrijkste: voelt het niet goed, vertrek dan zonder een konijntje. Je gevoel is vaak een goede indicatie van de kans dat je een gezond konijntje koopt dat met liefde gefokt is.