Kattenvoer voor gecastreerde katers

Een gecastreerde kat heeft een andere energiebehoefte dan een jong kitten of een kat die niet geholpen is. Een kitten is erg speels en verbruikt veel energie. Bouwstoffen voor die groei zijn onmisbaar. Wanneer een kat gecastreerd wordt, verandert er een hoop in het lichaam van de kat. En niet alleen het lichaam, ook het gedrag verandert. Gecastreerde katten worden rustiger en verbruiken minder energie. Daarnaast vertraagt de spijsvertering. Het is daarom verstandig het dieet van het dier aan te passen om te voorkomen dat het gewicht zal toenemen. In dit artikel alles over kattenvoer dat speciaal is afgestemd op de gecastreerde kat.

→ Bekijk snel alle kattenbrokken voor gewichtscontrole bij bol.com bol.com

voer voor gestiriliseerde katten

Vertraagde stofwisseling

Wanneer een kat of poes gecastreerd wordt, verwijderd de dierenarts de hormoon producerende organen van de kat of poes. Door de veranderende hormoonhuishouding verandert ook de stofwisseling van het dier: van een hoog metabolisme naar een veel langzamere stofwisseling. De eetlust neemt toe, hoewel tegelijkertijd de energieconsumptie afneemt. Wanneer je van hetzelfde voer dezelfde hoeveelheid zou blijven geven, zal het dier al snel aankomen omdat het niet alle calorieën meer verbrandt. Het is daarom verstandig het dieet aan te passen.

Veranderend gedrag

Van een gecastreerde kat verandert niet alleen de hormoonhuishouding, ook het gedrag verandert: ze worden vaak rustiger en zullen minder erop uit gaan. Ze verbruiken dus aanzienlijk minder energie, vaak wel zo’n 30% minder dan een kat die niet gecastreerd is. Tergelijkertijd neemt de eetlust na castratie echter toe. Wanneer je niet oppast kan het gewicht aanzienlijk oplopen en ligt overgewicht op de loer.

Pas dieet direct na castratie aan

Het is belangrijk direct na de ingreep de voeding aan te passen. De eerste maanden zijn hierin cruciaal. Het dier kan anders in deze tijd gemakkelijk de helft van zijn lichaamsgewicht aankomen. Zorg dus dat je na castratie direct de voeding aanpast, qua hoeveelheid en eventueel voeding speciaal voor de gecastreerde kat.

luie, inactieve kat

Speciale voeding afgestemd op gecastreerde kater

Voeding speciaal voor de gecastreerde kater helpt bij het behouden van een gezond gewicht. Daarnaast bevat deze voeding ingrediënten die kwalen helpt voorkomen waarvoor gecastreerde katten gevoeliger zijn. De samenstelling van deze brokjes is afgestemd op de veranderende behoeften van het kattenlichaam en helpen bij het op gezond gewicht houden van de kat. De grootste voordelen van deze voeding:

  • Helpt het dier op gezond gewicht te houden doordat het minder energie bevat dan standaard kattenvoer.
  • Helpt bijkomende medische problemen aan tanden, nieren en blaas voorkomen.
  • Is erop gericht ouderdomskwalen te beperken en voorkomen die ontstaan doordat gecastreerde katten ouder worden.

Prins VitalCare Sterilised

prins-vitalcare-sterilised

Royal Canin Sterilised 7+

royal-canin-sterilised-7+

Smolke cat sterilised

smolke-kat-sterilised

Husse Exclusive Sterilised

husse-exclusive-kattenvoer-voor-gestiriliseerde-kat

Purina One Sterilised Rund&Tarwe

purina-one-sterilised-kattenvoer-rund-tarwe

Royal Canin Sterilised Apetite Control

royal-canin-sterilised-appetite-control

Purina ProPlan sterilised zalm kattenvoer

Purina ProPlan sterilised zalm kattenvoer