Graanvrij kattenvoer

graanvrij kattenvoer
Graanvrij kattenvoer wordt vaak gekozen omdat het beter is voor het dier. Daarnaast kunnen sommige katten last krijgen van voeding waarin granen verwerkt zijn of allergische reacties ervaren. Dit ingrediënt behoort van nature namelijk niet tot het natuurlijke dieet van katten. Het spijsverteringsstelsel is hier dan ook niet optimaal geschikt voor, waardoor in sommige gevallen intolerantie optreedt. Dit uit zich in maag- en darmklachten, verdunde ontlasting en andere spijsvertering-gerelateerde klachten.

→ Bekijk snel alle graanvrije kattenbrokken bij bol.com bol.com

Heeft mijn kat een graanvrij dieet nodig?

De meeste katten hebben niet perse een graan- of glutenvrij dieet nodig. Maar hoe weet je nu of jouw kat een van deze diëten nodig heeft? Om die vraag te beantwoorden, nemen we een paar van de veelvoorkomende redenen waarom eigenaren van dieren kiezen hun kat een graanvrij dieet voor te schotelen.

Graanvrij is niet per definitie koolhydraat-arm

Eiwitrijke en koolhydraat-arme diëten worden veel gecombineerd met het voeren van graanvrij huisdierenvoer. Diëten met een hoog eiwitgehalte en weinig koolhydraten zijn in sommige gevallen zeer nuttig, vooral bij het voeden van katten die last hebben van diabetes (suikerziekte). Het is echter belangrijk goed te realiseren dat een graanvrij dieet niet per definitie een koolhydraatarm dieet is. Verschillende granenvrije brokken bevatten koolhydraatniveaus die vergelijkbaar zijn met of zelfs hoger zijn dan diëten die granen bevatten. In veel graanvrije brokken vervangen ingrediënten zoals aardappelen de granen en vaak bevatten deze ingrediënten meer koolhydraten dan de granen die normaliter worden gebruikt. Graanvrije voeding hoeft dus niet per definitie koolhydraatarm te zijn.
aardappel ingredient kattenvoer

Graanvrij kattenvoer bij allergie

Een andere reden dat veel kattenbezitters ervoor kiezen om graanvrij of glutenvrij kattenvoer te kopen, is dat veel mensen ten onrechte van mening zijn dat deze diëten de beste keuze zijn voor katten met voedselallergieën. Hoewel voedselallergieën zeker bij huisdieren voorkomen, behoren maïs en andere granen niet tot de meest voorkomende allergenen in standaard kattenvoer. Verschillende onderzoeken hebben zelfs aangetoond dat maïs een van de minst waarschijnlijke bronnen is van voedselallergie. Voor katten die daadwerkelijk een allergie hebben voor de eiwitten in granen, is een graanvrij dieet zeker een goede keuze.

Verschil tussen graanvrij en glutenvrij

Het is belangrijk te realiseren dat er een verschil is tussen glutenvrij en graanvrij. Graanvrij kattenvoer bevat, zoals al uit de naam af te leiden is, geen granen. Glutenvrij kattenvoer kan echter nog altijd graansoorten als ingrediënt bevatten. Gluten zijn een eiwitsoort die wordt aangetroffen in specifieke graansoorten, waaronder tarwe, gerst en rogge. Maar niet alle graansoorten bevatten gluten, er zijn glutenvrije varianten. Deze granen kunnen nog altijd verwerkt zijn in de glutenvrije diervoeding. Om die reden is glutenvrij kattenvoer dus niet per definitie graanvrij. Andersom is graanvrij kattenvoer wel altijd glutenvrij.

Wanneer heeft mijn kat wel een glutenvrij dieet nodig?

Voor de meeste katten is een glutenvrij dieet niet nodig. Glutenallergie komt bij katten zeer zelden voor.
Veel katten hebben zelfs baat bij gluten: ze voorzien in specifieke eiwitbehoeften van het dier. Realiseer wel dat katten carnivoren zijn en dat ze dus dierlijke eiwitten nodig hebben. Gluten of andere plantaardige eiwitten zullen dus nooit de enige eiwitbron in het voedsel van uw kat zijn.

glutenvrij

Graanvrij kattenvoer varianten

Orijen Graanvrij kattenvoer

De kwalitatief hoogstaande voeding van Orijen zorgt voor een optimale groei en energievoorziening voor je kat. Het voer is geschikt voor katten en kittens en bevat 85% vlees, vis & ei 15% groente & fruit. De graanvrije receptuur en het gebruik van verse ingrediënten stimuleren een gezonde ontwikkeling van je kat!
Verkrijgbaar in verschillende maten en smaken.

Prins Vitalcare graanvrij kattenvoer

De kattenbrokjes van Prins Vitalcare zijn speciaal ontwikkeld voor katten met een voedselovergevoeligheid en daardoor problemen met vacht en huid ervaren. Daarnaast ondersteunt dit voer die gevoelig zijn voor specifieke eiwitten en koolhydraatbronnen. Dit dieet bevat daarom slechts één eiwit- en koolhydraatbron (eend en aardappel). Hierdoor vermindert de kans op een overgevoeligheidsreactie.

Renske Adult graanvrij kattenvoer

De voedingsproducten van Renske bieden premium kwaliteit voer voor verschillende huisdieren. Deze graanvrije kattenbrokjes bevatten een minimaal gehalte van 65% aan dierlijke producten. Het biedt een complete, lichtverteerbare graanvrije voeding, in dit geval met verse kip. Ook leverbaar in smaken met zalm.

Smolke graanvrije brokjes

Het graanvrije kattenvoer van Smolke is speciaal geschikt voor de actieve kat. De dierlijke eiwitten die de brokjes bevatten leveren de hele dag energie. De granen zijn vervangen door aardappel en groene erwten. Smolke grbruikt kwalitatieve ingredienten voor de voeding: kip uit Nederland, Brits lam en vis met het MSC keurmerk.

Yarrah biologische graanvrij kattenvoer

Naast graanvrij zijn de brokjes van Yarrah ook nog eens volledig biologisch! De vleesproducten die erin verwerkt zijn, is bijvoorbeeld 100% biologisch kippenvlees en voor vis is gebruik gemaakt van MSC vis. Hierdoor heeft het merk als eerste de volledige drie sterren weten te bemachtigen van het “beter leven” keurmerk voor vleesproducten.