Natvoer voor honden

Natvoer is iets waar veel honden bij de gedachte eraan al het water in de mond loopt. Niet voor niets, want door de voor honden heerlijke geur is het een onweerstaanbaar maaltje. Maar wat is nu precies het verschil met droge hondenbrokken? En is natvoer een goed alternatief voor hondenbrokken? Hieronder antwoord op deze vragen en een overzicht van de populairste zachte voeding voor je hond!
natvoer voor honden

Natvoer ten opzichte van hondenbrokken

Natvoer verschilt natuurlijk qua substantie van brokken, maar wat zijn exact de verschillen en de voordelen van deze natte voeding?

Vochtiger

De naam zegt het natuurlijk eigenlijk al, natvoer is een stuk vochtiger dan de meest verkochte hondenbrokken. Natvoer bestaat voor het grootste gedeelte uit vocht, namelijk 60 tot zelfs 85 %. Natuurlijk is de vochtigheid het grootste verschil met brokken, maar natvoer onderscheid zich op nog een aantal punten van droge brokken.

Zachter

Zo is natvoer aanzienlijk zachter. De brokjes die erin verwerkt zijn, zijn zacht en de gelei of pate die erdoorheen zit is eveneens zacht en vochtig. Dit maakt natvoer uitermate geschikt voor honden die moeite hebben met harde brokken door bijvoorbeeld problemen aan het gebit. Ander verschil is de smaak en geur. Je zult het vaak zelf al merken bij het openen van een blik of kuipje zachtvoer: het ruikt aanzienlijk meer dan de standaard hondenbrokken. Voor veel honden is natvoer dan ook een onweerstaanbaar maaltje!

(Veelal) verser

Qua voedingstoffen verschilt natvoer ook van droogvoer. Natte voeding bevat veel meer vocht en daardoor minder calorieën. Bij het eten van soortgelijke hoeveelheden zal het dier dus minder energie binnenkrijgen en dus ook minder snel dik worden. Daarnaast is zachte voeding ook lichter verteerbaar. De ingrediënten zijn vaak verser en niet gedroogd om ze te kunnen persen tot lang houdbare brokken.

Verkleint kans op urineweginfecties

De grotere hoeveelheid vocht in natvoer is ook handig voor dieren die minder graag drinken. Doordat ze via de voeding extra vocht binnenkrijgen is de kans op bijvoorbeeld urineweginfecties kleiner.

Geuriger

Smaak, verschilt natuurlijk van dier tot dier, maar de meeste honden zullen het erover eens zijn dat natvoer net wat aantrekkelijker ruikt en smaakt dan de droge tegenhanger. Je zult merken dat wanneer je natvoer serveert je hond direct enthousiast zal aanslaan op de geur van het goedje.

  • Zachte voeding eet makkelijk weg
  • Minder calorieën dan hondenbrokken
  • Goed om extra vocht binnen te krijgen
  • Sterke geur, aantrekkelijke smaak

Nadelen van natvoer

Zijn er dan ook nadelen aan natvoer? Er zijn zeker wat aandachtspunten om rekening mee te houden.

Duurder

Zo is natvoer vaak wat duurder, het dier zal er meer van moeten eten om een vergelijkbare hoeveelheid voedingsstoffen binnen te krijgen als met brokken.

Minder lang houdbaar

Daarnaast is de houdbaarheid minder goed. Door het vocht zal een geopende verpakking sneller bederven. Een gesloten blik of zak natvoer is daarnaast standaard ook een stuk minder lang houdbaar dan de meeste hondenbrokken.

Minder goed voor gebit en adem

Verder dien je goed rekening te houden met het feit dat natte voeding minder goed is voor de tanden van het dier. De gelei komt op veel meer plekken in het gebit en blijft daar ook gemakkelijker achter. Hierdoor zullen tand- en tandvleesproblemen sneller kunnen ontstaan in het gebit van een hond dat voornamelijk natvoer eet. Een slechtere adem is iets wat daardoor ook sneller zal voorkomen bij honden die voornamelijk gewend zijn blikvoer te eten.

  • gemiddeld duurder dan hondenbrokken
  • Minder lang houdbaar
  • Minder goed voor gebit
  • Slechte adem

Tip!: Natvoer afwisselen met brokken

Zowel hondenbrokken als natvoer hebben hun eigen positieve eigenschappen voor de gezondheid van het dier. Daarom is het verstandig om beiden af te wisselen met elkaar. Geef bijvoorbeeld in de ochtend brokken en ’s avonds natvoer. Door de afwisseling ervaart het dier de voordelen van beiden soorten voeding.

Tip!: Natvoer mengen met brokken

Voor de lastige eters kan zachtvoer ook een ideale oplossing bieden. Door wat natvoer door de droge hondenbrokken te mengen zullen deze brokken ineens een stuk aantrekkelijker gaan geuren voor het dier. Een “saaie” maaltijd wordt zo een aantrekkelijk maaltje waar je hond van zal smullen. Hij eet zo ineens zijn bak leeg zonder moeite!


Blik, kuipje of zakje?

Zit er nog verschil tussen het hondenvoer in blikken, in kuipjes of in zakken? Over het algemeen kunnen deze vergelijkbaar zijn. al deze verpakkingen kunnen dezelfde zachte brokken in gelei of pate bevatten. Het verschil tussen de verpakkingen is veelal de hoeveelheid die ze bevat: in een gemiddeld blik gaat meer en deze zijn dus vaak ook praktischer voor de grotere honden. De kleine kuipjes of zakjes zijn weer handig voor kleine hondenrassen. Natvoer is geopend niet lang houdbaar, kies dus een formaat wat in een of twee dagen leeg gaat en bewaar een geopende verpakking bij voorkeur gesloten in de koelkast.
verpakkingen natvoer hond

Natvoer voor puppy’s

Ook voor de jongste honden is natvoer verkrijgbaar. Deze voeding is speciaal afgestemd op de eerste levensfase van de hond, voorzien van precies de voedingsstoffen die de pup nodig heeft om evenwichtig op te groeien tot een volwassen dier. Voor puppy’s is dit soort voer goed geschikt om het dier extra vocht binnen te laten krijgen.