Kameleon als huisdier

Kameleons, voor veel mensen zijn dit bijzondere dieren die tot de verbeelding spreken. Hun vermogen van kleur te veranderen maakt deze dieren uniek en mooi om te zien. Sommige mensen kiezen er zelfs voor een kameleon als huisdier te nemen. Overweeg je dit zelf ook? Wees voorbereid, het houden van een kameleon als huisdier is niet gemakkelijk! Het is een dier dat speciale aandacht vergt en een zowel in tijd als geld een flinke investering is.

Onderkomen van voldoende formaat

Een kameleon heeft een onderkomen nodig dat voldoende ruimte biedt voor beweging. Een minimum formaat dat het best aangehouden kan worden is 0,5 x 0,5 x 1 meter. Om de natuurlijke leefomgeving zo goed mogelijk na te bootsen dienen voldoende takken in het terrarium geplaatst te worden. Zorg dat deze zowel horizontaal als verticaal gepositioneerd worden. Voeg daarnaast wat planten toe. Zorg daarnaast dat één zijde van het verblijf lucht door kan laten, bijvoorbeeld door deze zijde af te zetten met luchtdoorlatend gaas.

Warmte en licht

Naast voldoende planten en takken, heeft een kameleon veel licht en warmte nodig. Het terrarium in het zonnetje zetten is niet voldoende. Plaats daarom een krachtige UV-lamp bovenin het terrarium. Uiteraard pas je voor de veiligheid wel op dat het dier niet bij de lamp kan komen en zich kan verwonden. De ideale temperaturen voor het terrarium zijn:

  • Overdag: 23 – 30 graden
  • ’s Nachts: 18 – 23 graden (zet de lamp dan uit)

Voeding en water

Bedank dat de voeding van een kameleon ook aandacht vraagt. Een kameleon eet kleine insecten (krekels, kakkerlakken, sprinkhanen), wormen, slakken, babymuisjes en motten. Deze zijn veelal te vinden bij gespecialiseerde dierenwinkels. Daarnaast lusten ze af en toe een stukje fruit.

Naast voldoende voeding hebben kameleons veel water nodig. Water drinken kameleons niet via een waterbakje of fles. Een kameleon haalt het water van bladeren en planten. Hierom is het belangrijk dat je tweemaal per dag water over het terrarium sproeit. Mocht dit niet voldoende zijn, dan zul je handmatig extra water moeten geven, bijvoorbeeld door middel van een pipetje.

Een kameleon als huisdier houden heeft dus wel wat voeten in aarde. Schrikt het je niet af? Dan heb je aan een kameleon een uiterst interessant en mooie huisdier dat ook nog eens van kleur verandert!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.