Sugarglider / suikereekhoorn

De suikereekhoorn (Petaurus breviceps), ook bekend onder de Engelse benaming Sugar Glider, is een diertje dat de laatste tijd sterk aan populariteit gewonnen heeft. Maar wat voor dier is het nu daadwerkelijk? En ze zien er weliswaar schattig uit, maar zijn ze ook geschikt om als huisdier te houden? Lees hier alles over Suger Gliders, het verzorgen van de diertjes als huisdier en de kosten die hierbij komen kijken.

De sugarglider / suikereekhoorn

De officiële benaming is Sugar Glider, maar in Nederland staat het diertje ook wel bekend onder de Nederlandse benaming “suikereekhoorn”. Toch is deze benaming verwarrend, het is namelijk helemaal geen eekhoorn-achtige, maar een buideldier. De oorsprong ligt in Australië en Nieuw-Guinea, waar het dier in familiegroepen van 12 dieren of meer in de bossen leeft.

Het uiterlijk van de sugarglider is uniek. Met een grootte van zo’n 25 tot 40 centimeter en een gewicht van 100 tot 160 gram zijn het vrij kleine diertjes. Opvallend zijn de poten. Aan iedere poot zitten vijf tenen met nagels en één duim zonder nagel. Tussen de voor- en achterpoot bevindt zich een huidplooi wat de diertjes in staat stelt om tot maar liefst 60 meter te zweven. Hiervoor strekt het diertje zich volledig, waarna de huidplooi wordt uitgevouwen.

Mannetjes verschillen ten opzichte van vrouwtjes in uiterlijk. Een mannetje is te herkennen aan een kale plek op het voorhooft (een geurklier) en ballen die aan de buik hangen. Vrouwtjes hebben een buidel, welke herkenbaar is als dwars streepje op de buik.

Voortplanting kan gedurende het hele jaar plaatsvinden wanneer de dieren zich in gevangenschap bevinden. Per keer kunnen tot 3 jongen tegelijk geboren worden. De draagtijd bedraagt ongeveer 15 dagen, waarna ze naar de buidel van de moeder kruipen en daar vervolgens nog eens 60 tot 70 dagen verblijven. De jongen zijn na 7 tot 10 maanden geslachtsrijp.

De levensverwachting van sugargliders hangt af van hun leefsituatie. In gevangenschap worden de dieren rond de 12 jaar oud, in het wild ligt de levensverwachting met 9 jaar iets lager.

Een sugarglider als huisdier

Sugargliders worden als huisdier gehouden, al is dit voor de meeste mensen sterk af te raden. Het zijn nachtdieren, daardoor je het diertje overdag vrijwel niet zult zien.

Regelgeving omtrent dit dier

Niet in ieder land mogen sugargliders als huisdier gehouden worden. In verschillende landen, waaronder België en gedeelten van Australië en Amerika, is het verboden ze als huisdier te houden. In Nederland is het houden van sugargliders niet verboden, al is de diersoort niet officieel erkend als geschikt als huisdier.

Dit heeft een reden: het is geen gemakkelijk dier om in huis te hebben.
Ten eerste zijn sugargliders nachtdieren. Ze hebben zeer gevoelige ogen die licht slecht kunnen verdragen. Overdag of bij schemering zul je ze dus niet zien.
Daarnaast zijn sugargliders luidruchtige dieren. Ze kunnen veel herrie maken en aangezien het nachtdieren zijn, zullen ze dit voornamelijk doen wanneer jij probeert te slapen. Ze communiceren met geur. Met behulp van urine bakent de sugarglider het territorium en nesthol af. Het verblijf zal daardoor flink ruiken. Dat het geen ideale huisdieren zijn is dus wel duidelijk.

Huisvesting

Wilde sugargliders leven op een territorium van ongeveer een halve hectare. De leefomgeving van een sugarglider in gevangenschap dient daarom ook van voldoende grootte te zijn. Het dier moet goed kunnen springen en voldoende bewegingsvrijheid hebben. De diertjes kunnen niet tegen kou waardoor een buitenverblijf geen optie is.
Als minimumafmetingen voor een volière kun je het best 60 x 60 x 175 cm. aanhouden (aldus de Belangenvereniging Sugargliders Nederland). Daarnaast dienen ze vmet regelmaat losgelaten te worden in huis om voldoende beweging te krijgen. Houdt er hierbij rekening mee dat ze zullen plassen op jou en je meubilair. In België is het niet toegestaan de dieren in een thuisomgeving te houden en mogen ze alleen in dierentuinen ondergebracht worden in een verblijf van minimaal 6 x 2 meter en 2,5 meter hoog. Ook mogen ze hier niet alleen gehouden worden, maar moeten ze altijd in paartjes verblijven.

Inrichting verblijf

Het verblijf dient aan een aantal voorwaarden te voldoen:

  • Een slaapplaats: er dient een goede slaapplaats aanwezig te zijn, bijvoorbeeld een nestkast voor vogels.
  • Speeltjes: om verveling van de diertjes te voorkomen kun je het best speeltjes in het verblijf plaatsen. Je kunt kiezen voor de meeste vogelspeeltjes. Belangrijk is dat de pootjes of het staartje van de sugarglider niet vast kan komen te zitten in het speelgoed. Je kunt bijvoorbeeld een loopwiel plaatsen voor de beweging van je sugargliders. Kies wel voor een dicht loopwiel om verwondingen te voorkomen.
  • Aankleding: om het verblijf extra aantrekkelijk te maken kun je dit aankleden met bijvoorbeeld takken en touwen. Maak de takken wel goed schoon en houd er rekening mee dat er voldoende bewegingsruimte overblijft. Gebruik takken van de beuk, berk, eik of hazelaar. Takken van een wilg zijn giftig, net als kamerplanten en klimop. Plaats deze dus nooit in het verblijf!

Houd sugargliders in paartjes

Een sugarglider alleen houden is zielig en eigenlijk mishandeling. Ongeacht de hoeveelheid aandacht die je het beestje geeft, de plaats van een soortgenootje kun je niet innemen. Wanneer een sugarglider alleen leeft zal hij depressief raken, zich terugtrekken of zelfs aggressief worden. Uiteindelijk zal het diertje niet meer eten en zelfs doodgaan van eenzaamheid.
Zorg dat de diertjes dus altijd in paartjes samenleven. Wanneer je geen jonkies wilt zet je het best twee mannetjes uit hetzelfde nest bij elkaar of laat twee mannetjes al op jonge leeftijd aan elkaar wennen. Bij vrouwtjes is het gemakkelijker, deze gaan meestal prima samen met alle andere vrouwtjes.

Voeding

Sugargliders zijn omnivoren en eten dus dierlijke en plantaardige voeding. In het wild bestaat het dieet voornamelijk uit boomsappen van de eucalyptus en acacia. Dit is in gavangenschap natuurlijk niet haalbaar. Je kunt daarom het best een speciaal voedingspapje geven dat “BML” heet. BML bevat bijna alle voedingsstoffen die sugargliders nodig hebben. Vul dit dagelijks aan met fruit en groente en dierlijke voeding zoals sprinkhanen, meelwormen en krekels. Natuurlijk hebben de dieren ook water nodig. Het regelmatig vervangen van water kan veel ziektes voorkomen.
Verdiep je sowieso goed in wat een sugarglider wel of niet mag hebben. Iets kleins als de pitjes van een aardbei kunnen al dodelijk zijn voor de diertjes! Online zijn verschillende diëten te vinden, bijvoorbeeld op de website van Belangenvereniging Sugargliders Nederland.

Verzorging

Hoewel sugargliders eruit zien als levende knuffels, zijn het exotische wilde dieren. Tam maken kan veel tijd en vooral geduld kosten. Het zijn dan ook absoluut geen knuffeldieren voor kleine kinderen. Naast het opvoeden kost het schoonmaken van het verblijf veel tijd. Sugargliders hebben daarnaast iedere dag aandacht nodig om tam te worden en blijven. Opzich niet erg voor veel mensen, maar houd er wel rekening mee dat dit pas na 22:00 uur kan aangezien het nachtdieren zijn. Je moet dus wel even opblijven!

Ziektes

Net als andere dieren kan een sugarglider ziek worden. Gelukkig zijn veel ziektes te voorkomen door een goed dieet samen te stellen. Voeding is dus één van de belangrijkste zaken en dient goed in verdiept te worden!

De meest voorkomende ziektes bij sugargliders zijn:

  • Heupafwijking – deze aandoening is vergelijkbaar met HD bij honden en wordt veroorzaakt door een calciumtekort.
  • Rachitis – een aandoening die vooral de motorische functies aantast en kan leiden tot de dood. Rachitis gaat gepaard met hevige botontkalking.
  • Zelfverminking – sommige sugargliders verminken zichzelf. Mogelijke oorzaken van dit gedrag kunnen stress, een infectie aan de urinewegen, een parasiet of een schimmelinfectie zijn, al is de exacte oorzaak niet duidelijk. Ook hier kan het dier aan sterven.
  • Buidel uitpuiling – soms raakt de buidelrand ontstoken. Laat de ontsteking vooral met rust, meestal trekt deze dan vanzelf weg.

Wees ervan bewust dat de meeste dierenartsen niet weten hoe een sugarglider behandeld moet worden. sugargliders worden vrijwel niet als huisdier gehouden in Nederland, de kennis van het dier is daarom beperkt.

Kosten Suger Glider als huisdier

Sugargliders kosten minimaal rond de € 75, maar voor sommige soorten moet meer dan duizend euro betaald worden. Houd er rekening mee dat ze in paren gehouden moeten worden en dat de aanschafkosten dus keer twee moeten worden gerekend.
Het verblijf brengt eveneens de nodige kosten met zich mee. Volières van voldoende afmetingen kosten vaak meer dan 200 euro, voor een tweedehands exemplaar moet je rekenen op een vanafprijs van 100 euro. Wil je zelf een kooi maken? Let dan goed op dat je kiest voor materialen die veilig zijn en die niet schadelijk zijn voor het dier.
Reken voor de inrichting, de slaapplaats, speelgoed en verdere aankleding op ongeveer 50 tot 100 euro. Aangezien sugargliders niet altijd even voorzichtig zijn kun je erop rekenen dat je met regelmaat nieuw speelgoed moet aanschaffen.
Houd tot slot rekening met kosten die gemaakt worden voor bezoekjes aan de dierenarts. Deze lopen al snel op tot meer dan 100 euro.

Totale kostenoverzicht:

  • Aanschaf (per dier): 75 euro – tot meer dan 1000 euro voor speciale soorten
  • Verblijf: 200 euro
  • Slaapplaats, speelgoed en aankleding: 50 tot 100 euro
  • Dierenarts bezoekjes: 100 euro per bezoekje (ex. eventuele medicijnen)
  • Voeding: afhankelijk van aantal – ongeveer 50 euro voor 5 kilo

Meer leren over de sugarglider?

Overweeg je een sugarglider aan de gaan schaffen en wil je meer leren over de opvoeding, verzorging en het houden van sugargliders? Overweeg dan eens onderstaande boek aan te schaffen. Dit boek geeft (Engelstalige) informatie over het opvoerden en houden van sugargliders en biedt een goed uitgangspunt voor het houden van deze dieren:

Sugar Gliders Animalplanet boekcover

Boek: “Sugar Gliders” (Animalplanet)

medpets logo € 11
Bekijken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *