Castratie bij vrouwtjeskonijnen

Heb je een vrouwtjeskonijn? Bedenk dan goed of je het dier wilt laten castreren. Vrouwtjeskonijnen hebben namelijk een grote kans om baarmoederkanker te krijgen. Bij sommige rassen gebeurt dat zelfs bij 50 tot 80% van de konijnendames boven 4 jaar! Castratie beschermt je konijn tegen deze ziekte.

Castratie van mijn konijn?

Zo’n castratie betekent dat de eierstokken en baarmoeder van het konijn worden weggehaald. De vrouwelijke hormonen verdwijnen zo grotendeels uit het lijf. Dat heeft niet alleen effect op de gezondheid van je konijn, maar ook op haar gedrag. Sommige ongecastreerde vrouwtjes zijn bijvoorbeeld af en toe schijnzwanger. Ze worden dan humeurig en grommerig en bouwen een nestje. Na de castratie gebeurt dat doorgaans niet meer omdat de hormonale drang verdwijnt.

De operatie

Een castratie is een echte operatie, met de daarmee samenhangende risico’s. Daarom is het belangrijk dat je een dierenarts uitzoekt die veel ervaring heeft met het castreren van vrouwtjeskonijnen. Het konijn moet daarnaast ook gezond zijn en in goede conditie verkeren. Je dierenarts zal vooraf natuurlijk alles doorspreken, maar let op dat je konijn tot aan de operatie moet blijven eten: konijnen mogen niet vasten! Ook de nazorg is belangrijk, want de darmen moeten weer goed op gang komen na een narcose. Overleg dus goed met je dierenarts hoe hij of zij dit aan gaat pakken en welke voorbereidingen je zelf thuis moet doen.

Kosten castratie konijn

Een ook niet geheel onbelangrijk punt zijn de kosten die gemaakt worden voor een castratie. Houdt er rekening mee dat een castratie van een vrouwtje als snel tussen 150 en 200 euro kost. Dit is natuurlijk best veel geld, maar het kan jou en je konijnenvrouwtje veel ellende besparen!

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *