Wat te doen met je kat als je op vakantie gaat?

De zomer komt er weer aan, de tijd dat iedereen weer lekker gaat genieten van vakantie! Maar wat doe je met de kat als jij lekker op vakantie gaat? Neem je hem mee of laat je hem thuis? En hoe laat je de kat achter in je afwezigheid? In dit artikel aandacht voor je kat tijdens je vakantie.

Buitenkatten

De meeste katten zijn erg gehecht aan hun eigen omgeving. Of je de poes kunt meenemen op vakantie, ligt dan ook erg aan zijn karakter. Een buitenkat kun je prima thuislaten. Vraag in dat geval wel even een familielid of vriend(in) om elke dag even langs te gaan en te zorgen voor genoeg eten en drinken voor het dier. Maak vooraf goede afspraken met deze oppas en zet belangrijke informatie op papier. Mocht er in je afwezigheid iets gebeuren met de kat, dan weet de oppas wat hij of zij moet doen en wie er gebeld moet worden.

Binnenkatten

Bij binnenkatten is het iets lastiger, deze zijn vaak sterk gehecht aan de huislijke omgeving waarin ze leven. Wanneer je op vakantie gaat en je binnenkat achterlaat is het daarom het best te zorgen dat het dier in zijn vertrouwde omgeving kan blijven. Vraag bijvoorbeeld aan vrienden of familie om gedurende jouw vakantie in je huis te komen wonen en voor het dier te zorgen. Kan dit niet anders, breng je kat dan naar iemand toe die aandacht aan het beestje kan besteden. Tip: neem je kat vooraf al een keertje mee om in jouw aanwezigheid alvast een beetje te wennen. Zorg er daarnaast voor dat je je kat bij terugkomst sowieso even binnen houdt om hem weer goed te laten wennen.

Pension of kattenkotel

Neem je je kat niet mee op vakantie en kan het dier ook niet thuis of bij vrienden of familie verblijven? Dan is een pension of kattenhotel een goede optie. Samen met andere dieren verblijft je kat dan in een eigen of gedeeld verblijf in bijzijn van mensen met verstand van dieren. Vaak doen deze medewerkers er alles aan je kat gerust te stellen en een zo fijn mogelijk verblijf te verzorgen. Ga vooraf alvast even een kijkje nemen zodat je weet waar je je huisdier aan toevertrouwd. Voelt het niet goed? Kies dan voor een ander onderkomen.

Kat mee op autovakantie

Wil je de poes meenemen op vakantie of ga je bijvoorbeeld voor langere tijd wonen in het buitenland? Zet het dier dan in een reismand met een waterdichte bodem. Eten geven voor en tijdens een autorit is niet aan te raden. Als je kat last krijgt van wagenziekte, kan hij namelijk gaan overgeven. Geef wel altijd voldoende drinkwater en las gedurende de autorit regelmatig een pauze in. Rijd sowieso niet langer dan een halve dag achter elkaar met een huisdier aan boord. Een handige tip: laat je kat vooraf alvast wennen aan het rijden in een auto door alvast een aantal keer een stukje te gaan rijden met het dier. Zo verloopt de vakantie minder stressvol voor je kat en komt hij ook helemaal tot rust!

Kat mee op vliegvakantie

Wanneer je gaat vliegen is het vaak een stuk ingewikkelder je kat mee te nemen. Het dier dient in dat geval op specifieke wijze te worden vervoerd. Best kun je vooraf je luchtvaartmaatschappij infomeren omtrent regelgeving voor het vervoer van het dier.

Regels voor kat in het buitenland

Let er ook op dat je poes voor zijn verblijf in het buitenland ingeënt moet zijn. Zo zul je moeten aantonen dat het dier bepaalde vaccinaties en inentingen heeft gehad. Ieder land hanteert andere regels betreft verplichte inentingen en quarantainevoorschriften. Achterhaal tijdig welke inentingen het dier gehad moet hebben en bewijzen daarvan je mee moet nemen volgens de regelgeving in het land van je reisbestemming.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.