Britse korthaar

De Britse korthaar zal voor veel mensen een van de meest bekende kattenrassen zijn. Het dier heeft een opvallende verschijning, door de combinatie van een grijze vacht met feloranje ogen. Waar het beestje op jonge leeftijd nog erg druk en speels kan zijn, wordt de kat gedurende zijn leven steeds rustiger. Hoewel de kat van gezelligheid houdt, zal de kat niet snel om aandacht vragen. Iets wat veel andere kattenrassen wel doen! Het spreekt voor zich dat de kat wel aandacht nodig heeft, om zich niet eenzaam of verveeld te voelen.

Herkomst van de Britse korthaar

Zoals de naam van dit kattenras al doet vermoeden, is de Britse korthaar afkomstig uit Groot-Brittannië. Hier werd er aan het eind van de 19e eeuw voor het eerst met het dier gefokt. Ook toen al was dit kattenras een korte, erg gedrongen kat. Het uiterlijk van de Britse korthaar werd door de jaren heen steeds verder verbeterd met de inmenging van Perzen. Het dier kan met verschillende erfelijke ziektes te maken krijgen, namelijk: HCM en PKD. Fokkers controleren de katten hier doorgaans jaarlijks op.

Uiterlijk van dit kattenras

Opvallend aan dit kattenras is het ronde uiterlijk van het dier. Het beestje heeft een ronde kop met zijn kenmerkende oranje ogen, ronde wangen en afgeronde oren! Overigens hebben niet alle katten van dit kattenras oranje ogen. Ze komen ook voor met groen, blauw en odd-eyed ogen. Door zijn compacte lichaam kan de kat al snel wat dik lijken. Dat hoeft echter niet het geval te zijn. Gemiddeld weegt een Britse korthaar zo’n 4 tot 8 kilogram. Hierbij geldt dat de vrouwtjes vaak lichter zijn dan de katers. Mocht de kat veel zwaarder of lichter zijn dan het richtgewicht, dan kun je voor advies bij een dierenarts langsgaan.

Gedrag van een Britse korthaar

Met een Britse korthaar haal je een hele rustige kat in huis. Zeker wanneer de kat al wat ouder is! Hoewel de kat zich niet graag opdringt, is dit kattenras het liefst in de nabijheid van zijn baasjes. Mocht je veel van huis zijn, dan kan het verstandig zijn om twee katten aan te schaffen. Wanneer er andere mensen in huis komen zal de Britse korthaar zich eerst terugtrekken om de kat uit de boom te kijken. Als het dier zich op zijn gemak voelt, zal hij zich voorstellen aan de vreemden in je woning.

Verzorging

Wanneer je voor een castratie van de kater kiest, kan dit kattenras wat corpulent worden. Het is zeker in dit geval van belang, dat het beest voldoende beweging krijgt. Laat het dier bijvoorbeeld naar buiten, speel spelletjes met je kat, enzovoorts. Mocht je de kat niet naar buiten laten gaan, dan is het belangrijk dat het dier in huis voldoende mogelijkheden heeft om zich te vermaken. Denk aan een krabpaal, speeltjes waarmee het dier zelf kan spelen, enzovoorts. Ook is het belangrijk om de nagels van de kat in de gaten te houden. Als deze te lang lijken te worden moeten deze geknipt worden. Door de kat regelmatig te aaien zullen de losse haren uit zijn vacht gewreven worden.