De blauwe rus

De Blauwe Rus is een populaire raskat. De reden laat zich al raden, dit kattenras is werkelijk een plaatje om te zien! Maar niet alleen vanwege hun bijzondere uiterlijk en verfijnde vacht, ook het karakter van dit kattenras is een reden waarom deze katten zo populair zijn. Altijd speels en vriendelijk tegen hun baasje, tegen vreemden zijn ze schichtiger. In dit artikel alles over dit bijzondere kattenras!

Herkomst

Als de naam al doet vermoeden wordt aangenomen dat de Blauwe Rus zijn oorsprong vindt in Rusland. Helemaal zeker is dit echter niet, maar algemeen wordt aangenomen dat het ras afkomstig is uit de haven van Archangelsk (Rusland). De eerste katten zouden vanaf deze locatie rond 1860 door zeelieden zijn meegenomen naar Engeland en Noord-Europa. Deze namen de dieren mee aan boord van de schepen om ongedierte als muizen en ratten te vangen. Vanaf de locaties waar deze schepen aanlegden zijn de katten later verder verspreid over de wereld.

Volgens andere verhalen is het dier afkomstig uit het Middellandse Zeegebied en werden de dieren verder verspreid naar landen waar ze werden tentoongesteld. Feit is in ieder geval dat het ras tegenwoordig wereldwijd voorkomt! In Japan worden ze zelfs vereerd!

Waar de meeste hedendaagse kattenrassen ontstaan zijn door het fokken en kruisen van verschillende rassen, is de Blauwe Rus een kattenras dat van nature voorkomt. Ze zijn later wel gebruikt voor het fokken van andere rassen, waaronder de Havana Brown en de Nebelung. Sinds de jaren 70 van de vorige eeuw zijn eveneens een witte en zwarte variant ontstaan, de witte Rus (Russische White) en de zwarte Rus.

Uiterlijk

blauwe rus liggendDe Blauwe Rus heeft zijn naam natuurlijk voor een belangrijk deel te danken aan zijn uiterlijk. De grijs-blauwe, effen kleurstelling van de vacht doet de naam van het ras eer aan. Bij kittens kan echter nog een patroon in de kleurstelling zichtbaar zijn. Deze dient te verdwijnen wanneer de katten volgroeid zijn. De vacht bestaat uit een dubbele, kortharige vacht. Deze is uniek: de twee vachtlagen zijn beiden even lang. De ondervacht bevat zachte, donzige haartjes. De dekharen zijn van dezelfde lengte, maar hebben een blauwe kleur met zilverachtige uiteinden. De combinatie van deze vachtlagen vormen een dikke vacht die heerlijk zacht aanvoelt!

De lichaamsbouw is atletisch: gespierd, maar slank en gestroomlijnd. Qua afmetingen hebben we te maken met een middelgroot kattenras met een middelfijne botstructuur. De ogen van de blauwe Rus zijn meestal donkergroen van kleur, al duurt het een tijdje voor de uiteindelijke kleur tot stand komt. Dit kan soms tot wel twee jaar duren! Soms komen er kleurvariaties voor in de ogen (witte vlekjes of geelachtige ogen), maar deze worden officieel gezien als fouten. De oren lijken door de beperkte beharing erg dun en schijnen soms een beetje door.

Karakter

De Blauwe Rus is een kattenras met een vriendelijk en speels karakter. Toch houden ze niet van drukte en harde geluiden: het liefst liggen ze gewoon rustig bij je op schoot. Wanneer ze echter opgroeien in een drukkere omgeving kan de kat wat verdraagzamer worden. Ze kunnen dan prima samen met andere huisdieren of kinderen.

De intelligente en speelse eigenschappen zijn terug te zien in gedrag dat het dier vertoont: ze kunnen deuren en ramen openen en zijn gevoelig voor menselijke emoties. Ze binden zich sterk aan hun baasjes en tonen richting vreemden veelal schichtig gedrag. Wil je dit voorkomen, dan is het verstandig het dier op te laten groeien in een drukke omgeving met veel mensen.

Verzorging

De zachte, bijzondere vacht van de blauwe Rus doet vermoeden dat het dier veel verzorging nodig heeft. Dit is echter niet het geval. Met een borstelbeurt eens in de week is de vacht in goede conditie te houden. gebruik hierdoor een zachte borstel om de ondervacht niet te beschadigen.

Ondanks het speelse en levendige karakter vindt dit ras voldoende bewegingsruimte binnenshuis. Het zijn ook geen echte jagers, het is daarom ook geen must het dier buiten rond te laten lopen.

Blauwe Rus Kittens kopen

Ben je van plan blauwe Rus kittens aan te schaffen? Let dan goed op dat je deze koopt bij een betrouwbare en goede fokker of cattery. Zo weet je zeker dat je een gezonde, raszuivere kat koopt die jarenlang je maatje zal zijn!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.