Balinees

balinees kattenras

De balinees is een kattenras dat sterk doet denken aan een siamees, maar dan met lang haar. Balinezen zijn actieve, aanhankelijke katten die van veel menselijke aandacht houden. Ze blijven actief tot op latere leeftijd, een tijd lang plezier dus!


Algemeen | Afkomst | Uiterlijk | Karakter | Verzorging | Gezondheid


Algemene kenmerken

RasnaamBalinees
HerkomstVerenigde Staten
LichaamsbouwGespierd, lang en slank
Gewicht2,5-5,5 kg
Hoogte25-30 cm
VachtkleurSeal point, chocolate point, blue point, lilac point, red point, cream point en tabby point
VachttypeHalflange, zijdeachtige vacht met weinig ondervacht
OgenHelder blauw
KarakterActief, speels, intelligent, sociaal, aanhankelijk en vocaal
Levensverwachting12-16 jaar
Gezondheids-problemenAmyloïdose, staar, nierproblemen
Verzorging– regelmatig borstelen en kammen om klitten te voorkomen
– controle op gebitsproblemen
– goede voeding
OpmerkingenBalinezen worden vaak beschouwd als een langharige versie van de Siamese kat en hebben vergelijkbare kenmerken, waaronder de kenmerkende blauwe ogen en de kleurpatronen. Balinezen zijn echter over het algemeen rustiger dan Siamezen en hebben een zachter stemgeluid. Ze hebben ook een langer lichaam en de staart is pluiziger.

Afkomst

Na de Tweede Wereldoorlog begon een Amerikaanse vrouw Balinezen te fokken. Vóór die tijd werd het ras gezien als een ‘foutje’; een spontane mutatie of een misstapje tussen een Siamees en een Pers. De kat met het lange haar werd ‘Balinees’ genoemd door zijn oosterse lichaamsbouw en zijn gelijkenis met de Siamees. Als de naam doet vermoeden dus geen Indonesische afkomst, maar Amerikaans.

Uiterlijk

Het lichaam van de Balinees is zeer gespierd. Met zijn blauwe kijkers palmt de kat alle baasjes in. Zijn schitterende pluimstaart maakt het plaatje compleet. Een balinees wordt ook wel eens vergeleken met de Siamees. Niet zo gek, het is vrijwel dezelfde kat, maar dan met een halflange, dikke vacht en sierlijke pluimstaart.

Karakter

Als je een Balinees als huisdier hebt, zul je je niet snel vervelen. Balinezen zijn dol op aandacht en op menselijk gezelschap. Deze kat is speels, levendig, eigenzinnig en erg aanhankelijk. Hij kan het ook erg goed vinden met andere katten, kinderen en zelfs honden! Tot op hoge leeftijd blijft deze kat speels. Daarnaast is het een bijzonder intelligent kattenras. Het zijn slimme dieren die graag uitdaging hebben tijdens het spelen.
Daarnaast zijn het katten die zonder reden ineens kunnen miauwen. Het lijkt of ze iets willen vertellen, maar er is geen enkele aanleiding te verzinnen. Krabben doen ze zelden, ook niet als ze geïrriteerd zijn. Soms hoor je ze kreunen of grommen of zelfs sissen in plaats daarvan.

Verzorging

De vacht van de Balinees heeft weinig onderhoud nodig. Wassen hoeft niet, dat doet de kat zelf. Af en toe borstelen mag wel, maar klitten komen in de enkele, halflange vacht niet voor.

Gezondheid

Het Balinees kattenras is over het algemeen een gezond ras met een gemiddelde levensduur van 12-16 jaar. Zoals bij elk ras kunnen echter bepaalde genetische aandoeningen en gezondheidsproblemen voorkomen. Hieronder worden enkele van de meest voorkomende gezondheidsproblemen bij het Balinees kattenras besproken.

  • Genetische aandoeningen: dit kattenras kan vatbaar zijn voor bepaalde genetische aandoeningen, zoals amyloïdose, een aandoening waarbij er te veel amyloïde-eiwit in de organen van het lichaam wordt afgezet. Andere aandoeningen die kunnen voorkomen bij het ras zijn heup- en elleboogdysplasie, die beide aandoeningen van het gewrichtsweefsel zijn.
  • Overgevoeligheden: sommige Balinezen kunnen gevoelig zijn voor bepaalde allergieën, waaronder voedselallergieën. Het is belangrijk om de symptomen van een allergische reactie, zoals jeukende huid, overmatig likken of krabben, in de gaten te houden en te bepalen welke allergenen de reactie veroorzaken.
  • Aandoeningen van de luchtwegen: de Balinees heeft een genetische aanleg voor het ontwikkelen van ademhalingsproblemen zoals astma en chronische bronchitis. Symptomen van deze aandoeningen zijn onder meer hoesten, kortademigheid en piepende ademhaling.
  • Nierziekte: zoals bij veel kattenrassen kunnen ze vatbaar zijn voor nierziekten, zoals polycystische nierziekte (PKD). PKD is een aandoening waarbij zich cysten in de nieren ontwikkelen, wat kan leiden tot nierfalen.

Het is belangrijk om je kat regelmatig te laten controleren door een dierenarts om eventuele gezondheidsproblemen vroegtijdig te kunnen opmerken en behandelen. Daarnaast is de keuze voor de juiste voeding en voldoende lichaamsbeweging belangrijk om het risico op gezondheidsproblemen te verminderen.