Balinees

De balinees is een kattenras dat sterk doet denken aan een siamees, maar dan met lang haar. Balinezen zijn actieve, aanhankelijke katten die van veel menselijke aandacht houden. Ze blijven actief tot op latere leeftijd, een tijd lang plezier dus!

Kenmerken

  • Herkomst: Verenigde Staten
  • Ogen: helder blauw
  • Vacht: zijdezacht, halflang zonder ondervacht
  • Karakter: intelligent, speels, aanhankelijk
  • Uiterlijk: gespierd, lang en slank

Afkomst

Na de Tweede Wereldoorlog begon een Amerikaanse vrouw Balinezen te fokken. Vóór die tijd werd het ras gezien als een ‘foutje’; een spontane mutatie of een misstapje tussen een Siamees en een Pers. De kat met het lange haar werd ‘Balinees’ genoemd door zijn oosterse lichaamsbouw en zijn gelijkenis met de Siamees. Als de naam doet vermoeden dus geen Indonesische afkomst, maar Amerikaans.

Uiterlijk

Het lichaam van de Balinees is zeer gespierd. Met zijn blauwe kijkers palmt de kat alle baasjes in. Zijn schitterende pluimstaart maakt het plaatje compleet. Een balinees wordt ook wel eens vergeleken met de Siamees. Niet zo gek, het is vrijwel dezelfde kat, maar dan met een halflange, dikke vacht en sierlijke pluimstaart.

Karakter

Als je een Balinees als huisdier hebt, zul je je niet snel vervelen. Balinezen zijn dol op aandacht en op menselijk gezelschap. Deze kat is speels, levendig, eigenzinnig en erg aanhankelijk. Hij kan het ook erg goed vinden met andere katten, kinderen en zelfs honden! Tot op hoge leeftijd blijft deze kat speels. Daarnaast is het een bijzonder intelligent kattenras. Het zijn slimme dieren die graag uitdaging hebben tijdens het spelen.
Daarnaast zijn het katten die zonder reden ineens kunnen miauwen. Het lijkt of ze iets willen vertellen, maar er is geen enkele aanleiding te verzinnen. Krabben doen ze zelden, ook niet als ze geïrriteerd zijn. Soms hoor je ze kreunen of grommen of zelfs sissen in plaats daarvan.

Verzorging

De vacht van de Balinees heeft weinig onderhoud nodig. Wassen hoeft niet, dat doet de kat zelf. Af en toe borstelen mag wel, maar klitten komen in de enkele, halflange vacht niet voor.