Abessijn

De abessijn is een van de oudst bekende kattenrassen die vandaag de dag nog bestaan. De exacte oorsprong van het ras is niet bekend, al is zeker dat deze duizenden jaren teruggaat. Abessijnen zijn mooie, elegante katten om te zien. Het zijn zeer intelligente dieren die aanhankelijk en graag onder de mensen zijn. Leuke, nieuwsgierige huisdieren dus!

Herkomst

Oorsprong van de Abessijn is de woestijn van Ethiopië (Abessinië geheten). Men vermoedt dat de Abessijn al in de tijd van de farao’s en piramidebouwers in Egypte voorkwam. De afbeelding van de zonnegodin was een kat gelijk aan het uiterlijk van de tegenwoordige Abessijn. Dit is echter niet wetenschappelijk aangetoond. De overeenkomst in uiterlijk en lichaamsbouw tussen de hedendaagse Abessijn en opgegraven gemummificeerde katten vertoont grote gelijkenis. Oude afbeeldingen en beelden hebben ook veel overeenkomst met de Abessijn katten van nu.De allereerste Abessijnse kat werd in 1868 door Sir Robert Napier uit Ethiopië meegenomen naar Groot-Brittannië. Deze kat vertoonde de typische ticking in de vacht, maar leek niet echt op een Abessijn. Door twee wereldoorlogen en kattenleukemie bleven er weinig katten van dit ras in Groot-Brittannië over, maar door zorgvuldige kruisingen begon de populatie Abessijnen weer te groeien. Nu is het een van de bekendste en geliefdste kortharige kattenrassen.

Uiterlijk

De Abessijn is sierlijk, elegant, slank, gespierd, heeft een gemiddelde grootte. Hij heeft slanke poten, kleine ovale voetjes en is soepel. Hij heeft een gladde prachtige vacht met een duidelijke “ticking of agouti” ( betekent kenmerk van de haren is een dubbele, driedubbele bandenmarkering ). Horizontale ruglijn, de achterkant van de achterpoten en de voetzolen zijn altijd donkerder dan de rest van de vacht. De ogen zijn amandelvormig, staan schuingeplaatst en wijd uit elkaar. De oogkleur kan amber, hazelnoot of groen zijn.

Karakter

Abessijn katten zijn zeer intelligent, vrolijk, aanhankelijk, trouwe kameraden, dringen zich niet op maar willen graag contact met mensen. Kunnen redelijk met andere katten omgaan, en kunnen zelfs vriendschap met een hond sluiten, willen niet de hele dag aan hun lot overgelaten worden. Ze zijn speels, zitten graag hoog, ligt graag op schoot met alle nodige aandacht, zijn ook zeer nieuwsgierig, kortom de Abessijn kat is het zonnetje in huis en een vriend voor het leven, mits er altijd iemand thuis is, of een andere kat of hond. Als de Abessijn alleen thuis blijft kwijnt hij weg en wordt depressief.

Gezondheid

Bij de Abessijn komt erfelijke nachtblindheid voor.

Verzorging

Zo nu en dan vacht met een haren borstel borstelen, dan met een stofkammetje kammen.