
Koorts bij honden kan een teken zijn dat er iets mis is met hun lichaam. Het is daarom belangrijk om de symptomen te herkennen en zo snel mogelijk actie te ondernemen. In dit artikel bespreken we de oorzaken en symptomen van koorts bij honden en wat je kunt doen als je hond koorts heeft.
Oorzaken van koorts bij honden
Koorts is een natuurlijke reactie van het lichaam op een infectie, ontsteking of andere ziekte. Honden kunnen koorts krijgen als gevolg van een virus, bacterie of schimmel. Het kan ook worden veroorzaakt door blootstelling aan gifstoffen of door een auto-immuunziekte. Soms is koorts ook een bijwerking van medicijnen of vaccinaties.
Symptomen van koorts bij honden
De lichaamstemperatuur van een gezonde hond ligt tussen de 38 en 39 graden Celsius. Als de lichaamstemperatuur van je hond hoger is dan 39 graden, kan hij koorts hebben. Andere symptomen van koorts bij honden zijn onder meer:
- Lustelooshied (veel slapen, weinig energie en enthousiasme en traag reactievermogen)
- Verminderde eetlust
- Zwakte
- Rillingen of trillen
- Ademhalingsproblemen
- Hoesten of niezen
- Loopneus of tranende ogen
- Braken of diarree
- Veranderingen in de hartslag
Wat te doen als je hond koorts heeft
Als je vermoedt dat je hond koorts heeft, kun je het beste een dierenarts raadplegen. De dierenarts kan een diagnose stellen en de juiste behandeling voorschrijven. In sommige gevallen kan het nodig zijn om de koorts te verlagen met behulp van medicijnen. Het is belangrijk om de oorzaak van de koorts te achterhalen en deze te behandelen, om verdere complicaties te voorkomen.
Behandeling
Welke behandeling precies nodig is, daar zal de dierenarts duidelijkheid over geven. Niet iedere oorzaak van koorts behoeft direct een behandelplan, soms is even uitzieken voldoende. Overleg hierover met je dierenarts, deze zal de symptomen in overweging nemen en de juiste keuze nemen voor je hond.
Conclusie
Koorts bij honden kan worden veroorzaakt door verschillende ziekten en aandoeningen. Het is belangrijk om de symptomen te herkennen en zo snel mogelijk medische hulp in te schakelen. Met de juiste diagnose en behandeling kan je hond snel herstellen en weer gezond worden. Let op de signalen van je hond en aarzel niet om contact op te nemen met een dierenarts als je denkt dat er iets mis is.
Koorts is, net als bij mensen, af te meten aan de lichaamstemperatuur. De lichaamstemperatuur van je hond kun je gemakkelijk zelf meten. Hoe je dit precies doet lees je in ons artikel over het meten van de lichaamstemperatuur van je hond.
De gemiddelde lichaamstemperatuur van een hond ligt met 38 tot 39 graden iets hoger dan bij mensen. Een temperatuur van 39 graden of hoger noemen we “verhoging” en dien je actie te ondernemen. Een lagere lichaamstemperatuur duidt eveneens mogelijk op gezondheidsproblemen en dient net zo serieus genomen te worden.
Laatst bijgewerkt: 21 februari 2023
De informatie in dit artikel is beschikbaar gesteld met als enig doel behulpzame informatie te verstrekken. De informatie heeft geen diagnostische waarde en is niet bedoeld als vervanging van diensten, informatie of gegevens van artsen, specialisten of andere dierprofessionals. Raadpleeg bij twijfel altijd een dierenarts!