Net als mensen kunnen oude honden dement worden. Ook bij dieren kunnen de hersenen minder goed gaan werken naarmate ze ouder worden. Dit uit zich in gedragsveranderingen en verwarring bij het dier. In dit artikel aandacht voor dementie bij honden.
Symptomen
In het begin is dementie niet altijd goed te herkennen. Je merkt vaak alleen dat je hond een beetje slomer is dan dat je gewend bent. Niet zo gek, het dier wordt immers ook een dagje ouder. Maar in sommige gevallen kan dit een voorstadium zijn van een vervelendere ontwikkeling.
Wanneer de hersenen van je hond verder achteruit gaan, treden meer gedragsveranderingen op. Zo kan het zijn dat je hond bijvoorbeeld zijn omgeving niet goed meer herkent, gaat blaffen tegen bekende dingen of zijn mand niet meer terug kan vinden. Daarnaast worden honden vaak ongehoorzaam of kribbig.
Ook het dag-nachtritme van het dier raakt vaak in de war. Je hond gaat midden in de nacht rondlopen of blaffen en slaapt overdag heel veel. Soms wordt de hond onzindelijk of is hij ineens bang voor dingen waar het hij voorheen nooit problemen mee heeft gehad.
Raadpleeg een dierenarts
Omdat de symptomen langzaamaan kunnen ontwikkelen is het vaak moeilijk dementie te herkennen. Het gaat in stapjes, maar wordt meestal steeds erger. Vermoed je dat je hond vergeetachtig wordt of herken je veel van bovenstaande symptomen, dan is het verstandig een dierenarts te raadplegen.
Alle veranderingen in gedrag kunnen namelijk ook een lichamelijke oorzaak hebben. Een hond die pijn heeft kan veranderingen in gedrag vertonen, maar is vaak met de juiste zorg goed te helpen. Maar ook wanneer je hond echt dementie blijkt te hebben, kan de dierenarts soms iets doen. Er bestaan medicijnen en voedingssupplementen die kunnen helpen om je hond zo lang mogelijk fit te houden, ook geestelijk.
Verzorging demente hond
Wanneer je hond dementie heeft, kan het dier wel een beetje hulp gebruiken. Zorg bijvoorbeeld voor een vast dagschema en verander zijn omgeving liever niet. Blijf altijd met het dier wandelen en doe eenvoudige spelletjes, zodat hij zijn hersenen een beetje traint. En heb er vooral ook begrip voor als hij iets niet snapt of ineens niet meer durft! Zo maak je jullie laatste jaren samen zo fijn mogelijk.
Mijn oude hond wilde opeens met een knuffel slapen en als hij in de hoek stond met zijn hoofd snapte hij achteruit niet meer. Verder werd hij superaanhankelijk en knuffelde wat af! Het was echt een lieve oude lummel