U bent hier: Home » Vogels » Overige onderwerpen » Heavy metal, niet voor vogels!
Heavy metal, niet  voor vogels!

Heavy metal, niet voor vogels!

Zware metaalvergiftiging bij vogels die als huisdier of in een volière worden gehouden. Het is verbazingwekkend, maar het komt nog steeds voor!

vogels 5aLood en zink zijn meestal de boosdoeners. Zink wordt gebruikt om roesten van gaas tegen te gaan, het zogenoemde ‘verzinkte of gegalvaniseerde gaas’. Dit gaas wordt – juist vanwege deze eigenschap – vaak gebruikt om een vogelvolière mee te maken. Maar vogels kunnen het zink binnenkrijgen en een zinkvergiftiging oplopen, ook wel New Wire Disease (‘nieuw gaas ziekte’) genoemd. En niet alleen zink is gevaarlijk, ook lood kan leiden tot vergiftigingen wanneer vogels daarmee in contact komen. Lood zit vaak in producten in huis waarvan je het niet weet en waar je vogel makkelijk bij kan.

Acute of chronische vergiftiging

Vogels met een zware metaalvergiftiging hebben vooral zenuwverschijnselen. Ze vallen bijvoorbeeld van de stok, vertonen verlammingsverschijnselen en/of krijgen epileptische aanvallen. De vogel kan ook last krijgen van maagdarmklachten zoals braken, diarree en/of aanwezigheid van onverteerde zaden in de ontlasting.
Bij een acute vergiftiging krijgt de vogel in korte tijd veel metaal binnen. Dit leidt meestal, binnen 24 uur na inname, tot ernstige klachten. Bij een chronische vergiftiging krijgt de vogel over een langere periode telkens een klein beetje metaal binnen. De verschijnselen zijn dan minder snel zichtbaar en worden langzaam steeds erger.

vogels 1aWat te doen bij vergiftiging?

Neem zo snel mogelijk contact op met je dierenarts of vogelspecialist. Deze zal in eerste instantie aan de hand van je verhaal beoordelen of er sprake is van metaalvergiftiging. Vervolgens kan een röntgenfoto uitwijzen of er misschien een metaaldeeltje in het maagdarmkanaal van je vogel zit. Daarnaast wordt er (indien de toestand en grootte van de vogel dit toestaat) bloed afgenomen om te bevestigen dat het om een lood- of zinkvergiftiging gaat.

Adequate behandeling noodzakelijk

Heeft je vogel inderdaad metaalvergiftiging, dan kan de dierenarts bijvoorbeeld een bloedtransfusie uitvoeren of je vogel vloeistoffen toedienen om het lood snel uit het lichaam te krijgen. Zitten er deeltjes in het maagdarmkanaal, dan kunnen bijvoorbeeld laxeermiddelen ingezet worden of met een endoscoop (een kijkinstrument) en grijptangetjes de deeltjes uit het maagdarmkanaal worden gehaald. Ook kan het lood dat nog in het lichaam zit met zogenoemde chelatoren ‘gebonden’ worden; al het metaal dat dan nog in het lichaam circuleert wordt gebonden aan dit stofje, waardoor het onschadelijk wordt en uitgescheiden kan worden.

Kortom, tijdige ontdekking van de metaalvergiftiging en een juiste behandeling kan veel ellende voorkomen en ervoor zorgen dat je vogel weer helemaal beter wordt.

Bron: Anim@il nr. 16, maart 2014, Universiteit Utrecht

Reageren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden *

*

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top