U bent hier: Home » Vogels » Overige onderwerpen » Diefstal van zeldzame vogels uit Avifauna
Diefstal van zeldzame vogels uit Avifauna

Diefstal van zeldzame vogels uit Avifauna

Ruim 30 zeer zeldzame vogels zijn vannacht gestolen uit Vogelpark Avifauna in Alphen aan den Rijn. Ondanks de beveiliging hebben de inbrekers zeer waardevolle, zeldzame broedparen kunnen meenemen.

De dieven zijn doelbewust te werk gegaan en hebben enkele toekans, beo’s en papegaaiachtigen en een omvangrijk aantal neushoornvogels meegenomen, meldt Avifauna. Vele verblijven zijn opengebroken en zwaar beschadigd.

Neushoornvogels

Het was de inbrekers met name te doen om de wereldberoemde collectie neushoornvogels, waarvan er 16 zijn gestolen. Het gaat om uiterst zeldzame en bedreigde witkuifneushoornvogels, roodbruine neushoornvogels en de met uitsterven bedreigde Visayan tarictic neushoornvogel. Deze soorten vragen een zeer specialistische verzorging en zijn slechts in enkele dierentuinen wereldwijd te zien.

Zware slag

Stichting Vogelpark Avifauna levert een belangrijke bijdrage aan internationale fokprogramma’s binnen de dierentuinen. Met de diefstal is daarmee ook een zware slag toegebracht aan verschillende van deze fokprogramma’s. Sommige paartjes waren aan het broeden of hadden juist jongen. Volgens Avifauna doen de vogelverzorgers er alles aan om de achtergebleven jongen en eieren te redden.

Illegale dierenhandel

De vogels zullen hoogstwaarschijnlijk aangeboden worden in de illegale dierenhandel. Omdat de vogels gechipt en geringd zijn heeft Avifauna goede hoop een deel van de vogels terug te krijgen. Gezien de omvang van de zaak is er een internationaal opsporingsbericht uitgestuurd.

Foto: Avifauna

Reageren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden *

*

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top