U bent hier: Home » Vissen » Overige onderwerpen » Vissen als afstandsdieren
Vissen als afstandsdieren

Vissen als afstandsdieren

Afstandsdieren zijn gezelschapsdieren die om de een of andere rede toch ongewenst worden bij de eigenaar. Hoe kan je dit voorkomen? En hoe pak je het aan als je er toch afstand van wil doen? Wij geven enkele tips.

Hoe kan je het voorkomen?

 • Voorkom impulsieve aanschaf. Denk goed na voordat je een vis aanschaft en maak een vissenplan bij aanschaf van een aquarium. Willen je kinderen een vis? Vraag goed aan hen waarom?
 • Schaf je een vis aan, vraag naar de wetenschappelijke naam. Ga voor advies naar een vissenspecialist en zoek op het internet met de wetenschappelijke naam.
 • Vraag of zoek naar de maximale grootte van de vis die je wil aanschaffen. Een vis mag hooguit 10% van de lengte van het aquarium lang worden. Houdt er rekening mee dat je aquarium hier op de lange termijn groot genoeg voor is. Respecteer de maximale grootte en koop niet kleiner!
 • Informeer naar het gedrag van de vis die je wil aanschaffen van de vissen die je eventueel al in je aquarium hebt. Je kan hierbij denken aan agressie, maar ook aan ongeremde voortplanting. Houd hier rekening mee.

Moet je helaas toch afstand doen van je vis. Gebruik dan een dergelijk stappenplan.

 • Maak een overzicht van alle vissen, met namen en bijzonderheden. Denk hierbij aan koppels, leeftijd en grootte. Hiervoor zijn wetenschappelijke namen het handigst.
 • Mogen ze gratis weg of wil je er een kleine tegenprestatie voor? Mag het aquarium ook weg? Zet een advertentie online of bezoek een lokale aquariumverening of dierenspeciaalzaak, deze kan je vinden op www.nbat.nl
 • Informeer in je kennisenkring naar een basisschool met een schoolaquarium, voor de meest gangbare soorten is soms een plaatsje en zo kan je veel kinderen blij maken! Informeer ook bij de regionale kinderboerderij of Milieu Educatie Centrum of er belangstelling is voor jouw vissen.
 • In het bijzondere geval dat jouw vissen jong zijn, is het handig om vooraf te bellen met een eventuele koper. De koper wil de vissen vaak zien. Bij guppen is het meestal moeilijk om ze te verkopen.
 • Heb jij een hele bijzondere vis? Dan kan het nog wel eens de moeite zijn om een dierentuin te benaderen. Misschien hebben zij wel interesse.
 • De mogelijkheid van het plaatsen van vissen bij een asiel of opvangcentrum is vaak vrij beperkt. Maar mocht je er een kunnen vinden in de buurt, neem dan contact met hen op.
 • Als de vissen op de artikel 34 positieflijst staan, mag je jouw vissen aan andere dieren voeden. Of je dit wil is natuurlijk heel persoonlijk. Maar eventueel kan je er andere zoogdieren zoals katten, vogels, reptielen zoals slangen en waterschildpadden, amfibieën of zelfs andere vissen blij mee maken. Doe dit wel met beleid!
 • Als allerlaatste mogelijkheid kan de dierenarts je vis euthanaseren, maar de kans dat hij dit doet is erg klein bij gezonde dieren.

Reageren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden *

*

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top