U bent hier: Home » Vissen » Overige onderwerpen » Opwarming van der aarde gunstig voor inktvissen
Opwarming van der aarde gunstig voor inktvissen

Opwarming van der aarde gunstig voor inktvissen

De algemene opinie is niet al te positief als het gaat om de opwarming van de aarde. Vele dieren hebben hier namelijk ook geen enkel baat bij. Voor de inktvis blijkt dit echter anders te liggen. Deze dieren lijken namelijk te profiteren van de opwarming van de aarde.

De verwarming van de aarde zorgt er indirect ook voor dat de temperatuur van het zeewater stijgt. Australische wetenschappers hebben nu in het blad Current Biology laten weten dat dit de populatie inktvissen enorm doet toenemen. Deze cijfers zijn op een uitzonderlijke manier tot stand gekomen. Het is namelijk lastig om de inktvispopulatie in de oceanen daadwerkelijk te tellen. Daarom is er via een andere route gekozen om tot deze bevinding te komen. De recente cijfers zijn namelijk gebaseerd op het feit dat er vandaag de dag veel meer inktvissen gevangen worden door vissers. Deze aantallen lagen zestig jaar geleden een stuk lager.

Hoewel het in deze fase nog niet kan worden bewezen hebben de wetenschappers duidelijke aanwijzingen dat dit te maken heeft met het opwarmen van het zeewater. Zo zou het warmere water ervoor zorgen dat inktvissen sneller volwassen worden, wat hun overlevingskans doet toenemen. Een jonge inktvis is dan ook nog een stuk kwetsbaarder dan de volwassen variant.
Ook de visindustrie zou hierbij een mogelijke rol in kunnen vertolken. De haai en de kabeljauw verdwijnen namelijk in rap tempo uit de wateren. Dit zijn van oudsher natuurlijke vijanden van de inktvis. Mogelijk geeft dit gegeven de inktvis simpelweg meer bewegingsvrijheid.

Bron: Metronieuws

Reageren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden *

*

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top