U bent hier: Home » Vissen » Overige onderwerpen » Het eten van plastic deeltjes werkt verslavend voor vislarven
Het eten van plastic deeltjes werkt verslavend voor vislarven

Het eten van plastic deeltjes werkt verslavend voor vislarven

Het eten van plastic deeltjes kan een verslavende werking hebben op jonge vissen. Het zou zelfs zo erg zijn dat ze het plastic gaan verkiezen boven hun natuurlijke voeding. Deze deeltjes belanden via diverse cosmeticaproducten in het water.

Zweedse onderzoekers zijn dan ook van mening dat het verboden moet worden om microdeeltjes plastic te gebruiken, zo meldt de BBC. De desbetreffende deeltjes ontstaan op het moment dat het plastic tijdens de afbreukperiode in zee wordt blootgesteld aan uv-straling. Deze kunnen kleiner worden dan vijf millimeter en zich later in de darmen van de zeedieren ophopen.

Tijdens het onderzoek kregen larven van een baars de keuze uit plankton en microdeeltjes plastic, waarna de keuze op het laatste maaltje viel. “Het lijkt erop dat plastic de vis stimuleert”, aldus onderzoeker Oona Lonnstedt. “De vissen worden misleid en denken dat het een energiebron is waar ze veel van moeten eten. Net als tieners die zich volstoppen met fastfood.”

96% van alle larven in de watertank zonder plastic kwam uiteindelijk uit. Het aanwezige plastic had geen positief effect op de andere tank. Hier wist slechts 81% van de larven uit te komen. Zorgwekkende cijfers, zeker gezien de acht miljoen ton aan plastic die nog jaarlijks in de wateren terecht komt.

Reageren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden *

*

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top