U bent hier: Home » Vissen » Overige onderwerpen » Duikers vissen duizenden kilo’s visnet uit de Noordzee
Duikers vissen duizenden kilo’s visnet uit de Noordzee

Duikers vissen duizenden kilo’s visnet uit de Noordzee

De vooraf betitelde Expeditie Zuid mag zich een onvervalst succes noemen. De duikers wisten in negen dagen tijd ruim tweeduizend kilo aan visnetten uit de Noordzee te vissen. Al deze netten zijn inmiddels afgegeven in de haven van Scheveningen. De expeditie nam maar liefst negen dagen in beslag en vond voornamelijk plaats in de zuidelijke Noordzee.

Het doel van de gehele expeditie was om zoveel mogelijk verloren visnetten, lood en kunstaas op de Noordzeewrakken verwijderd. Met name de achtergebleven netten en vishaken vormen een constante bedreiging voor het onderwaterleven. Tijdens de expeditie hebben de duikers dan ook meerdere dieren geholpen om los te komen uit deze netten.

Ook bleek het een goed moment om de biodiversiteit van meerdere scheepswrakken te monitoren. Op ieder vak zijn vele verschillende soorten vissen, krabben en anemonen aangetroffen. Hierbij trof men tevens het ‘goudstipje’ aan. Een klein naaktslakje dat slechts twee keer eerder is gezien. In het geheel is er ook DNA verzameld voor vervolgonderzoek in een databank.

In de laatste plaats bestond er de hoop om delen van de 013 te ontdekken. Dit is de laatste Nederlandse onderzeeër uit de tweede wereldoorlog die nog niet is teruggevonden. Helaas is dit, ondanks het succes van de expeditie, nog steeds het geval.

Reageren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden *

*

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top