U bent hier: Home » Vissen » Overige onderwerpen » Hoe ademen vissen onderwater?
Hoe ademen vissen onderwater?

Hoe ademen vissen onderwater?

Vissen kunnen onderwater ademen doordat zei kieuwen hebben. Maar niet alle vissen hebben dat, er zijn uitzonderingen.

Ademen met kieuwen

Vissen halen zuurstof uit het water doordat zij hun kieuwen gebruiken. Het water komt binnen door de mond en gaat langs de kieuwbogen. Deze kieuwbogen hebben kieuwplaatjes en deze bevatten haarvaten. Er zijn veel haarvaten, en hierdoor krijgen de kieuwplaatjes ook hun rode kleur. De haarvaten nemen het zuurstof op uit het water geven vervolgens koolstofdioxide af. Via de kieuwsdeksel gaat het water weer naar buiten.

Hoe het water bij de kiemen komt verschilt per vis. De een moet veel zwemmen om voldoende water te krijgen, andere vissoorten zuigen het water aan door hun bek of keel open te doen.

Boven het water stikken dit soort vissen. De lucht geeft eigenlijk meer zuurstof of dan water, maar bij een vis boven water blijven de kieuwplaatjes plakken waardoor ze niet kunnen ademen. De oppervlakte wordt namelijk verkleind, de vis kan hierdoor niet genoeg zuurstof uit de lucht halen.

Uitzonderingen

Een aantal vissen gebruiken geen kieuwen. Zo hebben bijvoorbeeld labyrintvisachtigen (Anabontoidei) een longactig labyrinthorgaan waarmee zij lucht kunnen inademen.

Longvissen leven in tropische gebieden die gevoelig zijn voor droogte. Als de waterpeil zakt, dan gaan longvissen van kieuwademhaling (die zij wel hebben) over naar het happen van lucht. Dit ziet er wat gek uit, maar het werkt wel! De lucht wordt opgezogen door de uitwendige neusgaten, en gaat via de inwendige neusgaten naar de twee longen.

Reageren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden *

*

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top