U bent hier: Home » Reptielen » Waarom slangen echt niet eng zijn
Waarom slangen echt niet eng zijn

Waarom slangen echt niet eng zijn

Het eerste wat de meeste mensen doen wanneer zij een slang in het wild zien is schrikken. Maar is dit echt een gepaste reactie? David Steen denkt van niet en in dit artikel legt hij uit waarom.

Niet zo eng

Het is misschien een cliché, maar het is waar: Meestal een slang is banger voor jou dan jij van hem.

“Als je een slang ziet, gaat hij je niet zo maar aanvallen en bijten”, zegt Steen. “Denk er eens over vanuit het perspectief van de slang. Wat kan hij eventueel winnen bij het initiëren van een aanval op een roofdier dat veel groter is dan hijzelf?”

En wat weinig mensen beseffen is dat in het onwaarschijnlijke geval dat je gebeten wordt, het waarschijnlijk geen big deal is. “Ik ben gebeten door honderden niet-giftige slangen en leed geen nadelige effecten met uitzondering van een paar speldenprikken van het bloed”, zegt Steen. In feite, zegt hij, kan je beter worden gebeten door een slang dan door bijvoorbeeld een eekhoorn. Slangenbeten kunnen ook geen ziekte overbrengen; slangen dragen bijvoorbeeld geen hondsdolheid. Het enige wat je zou kunnen vangen van een slang is salmonella.

Maar zelden dodelijk

We weten wat je denkt: Prima, maar hoe zit het met de giftige slangen? Ja, ze zijn gevaarlijk, maar het is belangrijk om te onthouden dat ze in de minderheid zijn. “Wereldwijd zijn er ongeveer 3000 soorten slangen, en waarschijnlijk minder dan 400 zijn giftig”, zegt Steen. Waar hij werkt in Georgië, zijn slechts 6 van de 42 soorten giftig; in vele delen van de Verenigde Staten, zoals het noordoosten en midwesten, is het percentage nog kleiner.

Vaak zie je gifslangen ook niet, omdat ze ander gedrag hebben.. “Giftige slangen zijn sit-and-wait roofdieren. Nietgiftige slangen zijn namelijk vaker actief op zoek naar prooi.” zegt hij.

Reageren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden *

*

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top