U bent hier: Home » Knaagdieren » Lange staart bij een rat heeft een functie
Lange staart bij een rat heeft een functie

Lange staart bij een rat heeft een functie

Knaagdier in bekerDe staart

De staart van een huismuis is ongeveer net zo lang als het lijf van het diertje. En de staart van een rat, ofwel zijn ‘vijfde pootje’, groeit nog aanzienlijk in lengte naarmate de rat volwassen wordt. De staart van een volwassen rat kan wel 25 centimeter lang zijn!

Waarvoor gebruiken ratten hun staart?

Muizen en ratten gebruiken hun lange staart voornamelijk om hun evenwicht te bewaren tijdens het springen en het klimmen. Pak een muis of rat overigens nooit aan de staart vast! Dit is namelijk erg pijnlijk voor het beestje.

Omdat de staart van een rat vrijwel haarloos is, is hij niet zo mooi als die van een eekhoorn bijvoorbeeld. De rat kan via zijn ‘naakte’ staart echter wel zo’n 25 procent van zijn lichaamswarmte afvoeren. Dat is vooral gunstig op warme dagen.

Zonder staart?

Een muis of rat zonder staart heeft het duidelijk zwaarder. In het wild zouden ze niet overleven, maar met een beetje hulp kunnen ze prima thuis worden gehouden. Natuurlijk hebben deze staartloze diertjes wel wat extra aandacht nodig.

Reageren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden *

*

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top