U bent hier: Home » Knaagdieren » Er zijn verschillende soorten mijt waar je rat last van kan krijgen
Er zijn verschillende soorten mijt waar je rat last van kan krijgen

Er zijn verschillende soorten mijt waar je rat last van kan krijgen

RatjeMijten bij je rat

Pas op voor mijt bij je rat. Het is namelijk ook besmettelijk voor mensen. Vooral rittens en zieke of oude ratten hebben een verhoogde kans op mijt. Mijten kun je met het blote oog niet zien. Er zijn drie soorten mijt: schurftmijt, bloedzuigende mijt en vachtmijt.

Schurftmijt

Schurftmijt is te herkennen aan de zogenaamde bloemkooloortjes. Je rat krijgt dan knobbeltjes op z’n oren, maar er kunnen ook korstjes en knobbeltjes op z’n neus, pootjes, staart en geslachtdelen verschijnen.

Bloedzuigende mijt

De bloedzuigende mijt is vaak te vinden in de omgeving van je rat en komt af en toe een beetje bloed zuigen bij je kleine vriend. Je rat kan een allergische reactie en ontstekingen op zijn huid krijgen van de mijten. Ook bloedarmoede en vruchtbaarheidsproblemen komen voor.

Vachtmijt

Vachtmijt is moeilijk te zien. Je rat zal veel krabben en soms zijn er schilfertjes te zien op zijn kop, bij de oren en de nek. De beestjes zijn moeilijk te vinden want ze zitten in en onder de huid. De dierenarts kan proberen de mijt te verwijderen, maar dat is een pijnlijk zaakje.

In de dierenwinkel zijn middeltjes te koop tegen mijt. De behandeling moet altijd na een week herhaald worden, om er zo voor te zorgen dat alle eitjes dood zijn. Kom je er niet uit, neem je ratje dan mee naar de dierenarts.

Reageren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden *

*

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top