U bent hier: Home » Knaagdieren » De winterslaap van muizen
De winterslaap van muizen

De winterslaap van muizen

Wij zaten een aantal keren met een kop warme chocolademelk bij de kachel. Maar hoe zijn onze knagende vrienden eigenlijk de winter doorgekomen?

Muizen in winterslaap

Dat verschilt per diersoort. Bij muizen zijn er twee opties: of ze houden een winterslaap of ze blijven de hele winter actief. Dat laatste geldt bijvoorbeeld voor spitsmuizen. Deze beestjes hebben het in perioden van strenge vorst vaak moeilijk doordat hun voedsel – insecten en andere kleine ongewervelde diertjes – niet of nauwelijks beschikbaar is. Sneeuw is echter weer niet zo’n groot probleem voor spitsmuizen; een sneeuwlaag beschermt ze juist tegen roofdieren en vormt een goede isolatie tegen lage temperaturen.

Andere muizen, zoals de veldmuis en de bosmuis, leggen ondergrondse voorraadkamers aan en vullen deze met zaden en plantenstengels; een voedzaam wintermenu!

Dan zijn er ook nog muizen, de in Zuid-Limburg voorkomende hazelmuis en eikelmuis bijvoorbeeld, die zich overgeven aan een lange winterslaap. Voor beide soorten duurt deze van oktober tot en met april. Ze staan dus op het punt om weer wakker te worden! Schrik niet als je binnenkort ergens een hijgende hazelmuis tegenkomt: deze diertjes hijgen altijd bij het ontwaken uit hun winterslaap.

Voortplantingsseizoen

Nu de winter ten einde loopt, is het voor de meeste muizensoorten alweer bijna paartijd. De jongen van de spitsmuis worden in mei of juni geboren, na een draagtijd van 21 tot 23 dagen. Het voortplantingsseizoen van de hazelmuis duurt van mei tot september. Bij deze muizensoort worden de meeste jongen eind juni, begin juli en begin augustus geboren.

Kortom, genoeg te doen voor muizen dus de komende tijd!

Reageren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden *

*

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top