U bent hier: Home » Katten » Kat met gezwel geopereerd
Kat met gezwel geopereerd

Kat met gezwel geopereerd

Een kat met een gezwel

Een aantal dagen voordat de betreffende patiënt op mijn spreektafel  stond was ik aangesproken door de eigenaar met het verhaal dat haar kat een bobbel had in de nek. De kat was al ruim 14 jaar, had wel eens vaker iets gemankeerd, maar verder was deze kiplekker. Of ik er naar wilde kijken en de bobbel wilde weghalen.

Een cyste als een kiwi

Ik wilde dat wel doen en vroeg of zij de kat nuchter wilde inleveren, zodat wij, indien nodig meteen chirurgisch konden ingrijpen.
Eerlijk gezegd was het een erg drukke ochtend en na een aantal operaties was “onze patiënt” aan de beurt. De kat werd uit zijn mandje gehaald en alle medewerkers stonden direct met hun mond open. Voor ons stond een kat met net achter zijn hoofd, in de nekstreek een bobbel van ongeveer 15 cm doorsnee. Groen van kleur en licht behaard. De bobbel voelde hard en koud aan en leek sprekend op een uit de kluiten gewassen ……kiwi.

Kiwi-kat

Direct had onze patiënt een naam, de Kiwi kat, maar dit stelde hijzelf niet zo op prijs en begon ons op een minder sympathieke manier te benaderen en alsof hij wist dat we hem niet zomaar in zijn nekvel konden pakken, ontstond een nieuw spelletje kat/muis/dierenarts, waarbij wij trots kunnen vermelden dat wij dit spelletje veel beter speelden en 10 minuten later lag Kiwi rustig te slapen om klaar te worden gemaakt voor operatie.

De operatie

De bobbel bleek een combinatie van dik huidweefsel met vocht, een cyste, die in zijn geheel en intact kon worden verwijderd. Op de weegschaal bleek de cyste ruim 400 gram te wegen en je vraagt je dan toch wel af wat zo’n kat moet hebben gevoeld. Het lijkt mij niet eenvoudig om met zo’n joekel op stoelen en banken te springen of je bordje leeg te eten.

De wond werd hermetisch gehecht en om een volgend gevecht te voorkomen, werd Kiwi-Kat alvast in zijn mandje geplaatst om rustig bij te komen.

Een tevreden patiënt

Kiwi kwam na een uurtje weer bij en het verschil was enorm. In plaats van te blazen of uit te halen, gaf zij kopjes en spinde er vrolijk op los. Eindelijk weer eens een patiënt die na de operatie dankbaar was voor wat wij hadden gedaan… En de ‘kiwi-cyste’?  Die heeft nog dagenlang bij ons tentoongesteld gelegen om iedereen ervan te overtuigen dat dit verhaal op waarheid berust…

Ron Stolk

http://www.dierenkliniekzwartezee.nl/

Reageren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden *

*

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top