U bent hier: Home » Katten » De ziekte giardia bij katten
De ziekte giardia bij katten

De ziekte giardia bij katten

katGiardia bij katten

Vooral bij jonge katjes is de kans groter dat ze giardia hebben, ook al worden ze goed verzorgd. Op plekken waar veel katten bij elkaar leven, is er een grotere kans op giardia.

Het parasietenstadium in de dunne darm wordt trofozoiet genoemd. Vermeerdering hiervan vindt plaats door tweedeling en kan daardoor een explosieve omvang bereiken. Uit elke trofozoiet kan een cyste ontstaan, een soort eitje. Deze zijn zichtbaar in de ontlasting en zijn tot wel meerdere maanden besmettelijk.

Besmetting

De infectie wordt overgedragen via contact van ontlasting met de bek, bijvoorbeeld door vliegen op voedsel. Zeven dagen na de besmetting kunnen er al zo’n 100.000 cysten per gram ontlasting worden uitgescheiden.

Moeilijk te ontdekken

Het is moeilijk te ontdekken of je kat giardia heeft, want de ziekte verloopt vaak zonder symptomen. Bij jonge en verzwakte dieren kan een chronisch terugkerende, slijmerige en stinkende diarree voorkomen, vaak in combinatie met gewichtsverlies en lusteloosheid. Volwassen katten hebben nauwelijks symptomen, maar scheiden wel cysten uit en kunnen dus andere dieren besmetten.

Medicijnen

De dierenarts kan medicijnen geven tegen de parasiet. Je moet helaas ook het complete huis reinigen. Dat wordt aan de slag met een emmertje en een sopje!

Reageren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden *

*

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top