U bent hier: Home » Katten » Campagne tegen afschieten van zwerfkatten vliegend van start
Campagne tegen afschieten van zwerfkatten vliegend van start

Campagne tegen afschieten van zwerfkatten vliegend van start

Jaarlijks worden maar liefst 8.000 tot 13.500 dieren afgeschoten door jagers. Dat moet stoppen! De Dierenbescherming roept daarom iedereen op om een petitie te tekenen die NEE zegt tegen het afschieten van zwerfkatten en JA tegen een diervriendelijk beleid om het kattenoverschot in Nederland een halt toe te roepen.

Dierenbescherming_zwerfkattenAfgelopen week doken in diverse Nederlandse steden verbodsborden van een jager en een kat op. Niemand wist toen nog wie die had geplaatst. Na de onthulling dat de Dierenbescherming ze had verspreid, werd het startsein gegeven voor de campagne van de Dierenbescherming om het afschieten van katten tegen te gaan. En die landelijke campagne is dit weekend vliegend van start gegaan: al ruim 30.000 mensen hebben de petitie getekend.

Zwerfkat_VP‘Schadebestrijding’

Onder het mom van ‘schadebestrijding’ mogen jagers met toestemming van provinciebesturen verwilderde katten afschieten. En daarbij gaat het niet alleen om zwerfkatten, er zitten ook regelmatig huiskatten tussen. De Dierenbescherming erkent dat Nederland een zwerfkattenoverschot heeft, maar pleit voor diervriendelijke alternatieven.

Petitie

In diverse media zijn paginagrote advertentie verschenen die mensen oproepen de petitie (via een QR-code) te tekenen en ook via social media (Facebook en Twitter) stromen de reacties binnen, volgens de Dierenbescherming. Medio oktober zal de Dierenbescherming de petitie aanbieden aan de verantwoordelijke staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken.

Wil jij ook NEE zeggen tegen het afschieten van zwerfkatten? Teken de petitie. Meer informatie vind je op www.dierenbescherming.nl.

16 reacties

 1. DIERENNIEUWS FORUM : week 40 2013
  Deskundig afschieten van zwerfkatten is soms de enige effectieve oplossing ???

  Het aantal zwerfkatten neemt zo snel toe dat veel wilde vogels er de dupe van zijn en massaal door wilde katten worden opgegeten. Verplicht castreren van alle katten is de enige effectieve oplossing! ( ? )

  Actie Dierenbescherming:

  Stop de jacht op zwerfkatten

  In ons land kunnen provinciebesturen besluiten om zwerfkatten af te laten schieten. Elk jaar krijgen tussen de 8.000 en 13.500 katten de kogel.

  Dat moet stoppen! In oktober roepen we heel Nederland op om deze petitie te ondertekenen die NEE zegt tegen het afschieten van zwerfkatten en JA tegen een diervriendelijke aanpak van het zwerfkattenprobleem.

  Binnenkort overhandigt Frank Dales, directeur van de Dierenbescherming, de petitie aan staatssecretaris Sharon Dijksma.

  http://www.dierenbescherming.nl/NEE/?utm_medium=email&utm_campaign=dierendag&utm_source=nieuwsbrief&utm_content=E-mail_1_header&utm_term=dierendag

  wat is jouw mening?

 2. Stichting dierenopvang Dumpie Den Haag

  Inderdaad triest dat de katten afgeschoten worden, maar let wel, zwerfkatten hebben ook vaak ziekteproblemen, dit op te lossen kost heel veel geld aan dokterskosten. Stichting dierenopvang Dumpie is van mening dat steriliseren/castreren de enige juiste oplossing voor dit probleem is, waar wij op heel kleine schaal al mee bezig zijn. Helaas kunnen wij, vanwege de kosten, niet alle dieren in heel Nederland gaan helpen, dus ja wie gaat dit betalen. Het probleem van zwerfkatten speelt al zo lang, waarom is er niet eerder ingegrepen.

  • ik vind dat de overheid hier ook eens een een keer naar moet kijken en zorgen dat er genoeg geld in de kas zit van de dierenbescherming om alle dieren een goed leven te geven i.p.v. 6 miljard bezuinigen zij verdienen genoeg…..SINDS IK MENSEN KEN HEB IK DIEREN OOOOO ZOOOO LIEF!!!!!!!!!!!

 3. Als iedereen zijn of haar poezen laat steriliseren cq castreren dan zou dit probleem een stuk minder worden.Helaas zijn voor heel veel mensen de dierenartskosten niet op te brengen.Doe daar iets mee want de gezelligheid die je hebt van een poes wil je niet graag missen en het moet niet zo zijn dat men geen poes kan hebben omdat deze kosten verplicht opgelegd zouden worden en ik ben bang dat het ooit die kant opgaat.

 4. Triest is het juiste woord. Maar besef wel dat deze dieren bijvoorbeeld hele nesten konijnen, eenden, ganzen enz. leeg eten.! Dat is OOK dierenleed. Begin aan de bron: laten de mensen hun katten gewoon thuis houden.
  Dan lost dit probleem, samen met het afschot, op termijn gewoon vanzelf op.

 5. leny de jong bechtold

  ik vind het heel erg wat er allemaal met dieren word gedaan

 6. Stichting dierenopvang Dumpie Den Haag

  Natuurvriend, onze Stichting dierenopvang Dumpie Den Haag is het met u eens, hou je kat binnen, dat had inderdaad een hoop leed bespaard, maar de meeste mensen vinden dit zielig, een kat hoort naar buiten is het motto, met alle gevolgen van dien. Het is ook zo dat de professionele instanties het idee van harte ondersteunen, een kat moet naar buiten. Wij als stichting hebben ons hier eens in verdiept, nergens is te vinden dat het een verplichting is dat een kat naar buiten moet en eigenlijk veel van de tijd buiten verblijft. Ik, penningmeester van de Stichting ben van mening dat het meer de gemakzucht van de mens is, kat naar buiten, dan hoef je ook geen kattenbak schoon te houden. Het binnen houden van een kat zou inderdaad heel veel vogelleed besparen.
  Stichting Dierenopvang Dumpie Den Haag.

 7. ik wil hier even op reageren de zwerfkaten hoeven helemaal niet dood te schieten als het hier ook zo goed doen als in spanje daar worden de zwerfpoesen vrij willig gecastreed en gestellieseerd dan worden ze daarna in een groot bos specialeplek gebracht worden daar alle dage gevoed door vrij williger het is een lust om te zien er komen geen jonge poesen meer bij ze zijn een grote familie daar en ze zie er prachtig uit daarhebben de dierenartsen wel een plum verdient

 8. ik vind het zo wreed dat dat deze zogenaamde wilde en of verwilderde zwerfpoezen
  vermoord worden.
  wanneer ze gevangen worden en behandeld,kunnen ze zich niet meer voortplanten.
  en wat die meneer zei over rot katten….
  waarom houdt hij dan wel van gekooide vogels.
  wij houden ook van vogels in de tuin en onze katten in de tuin.

 9. ik wide even nog wat tegen natuurvriend zeggen en meneer cor
  u bent beiden zeker geen echte natuurvrienden.
  u als natuurvriend heeft het over afschot de juiste oplossing
  en meneer cor
  zegt rot katten
  dat is toch geen diervriendelijke taal.
  waar blijven wij met zijn allen.
  en natuurlijk zullen zwerfkatten
  maar ook de weldoorvoede huispoes nestjes uithalen.
  maar dan behoeven ze toch nog niet afgeschoten te worden.

  mensen zijn veel en veel wreder dan katten.

Reageren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden *

*

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top