U bent hier: Home » Katten » Astma meest voorkomende oorzaak van hoest bij katten
Astma meest voorkomende oorzaak van hoest bij katten

Astma meest voorkomende oorzaak van hoest bij katten

Oorzaken van astma bij katten

Heeft je kat last van ademhalingsproblemen en een nare hoest? Het kan zijn dat hij astma heeft. Astma wordt veroorzaakt door een ontsteking (irritatie) van de luchtwegen zonder een infectieuze oorzaak. De luchtwegen van een kat met astma zijn hyperreactief en reageren op prikkels waarop normale longen niet zouden reageren. Deze prikkels kunnen bijvoorbeeld sigarettenrook zijn, pollen of huisstofmijt. Vaak ademen astmatische katten met de bek open. Ook overgewicht speelt een grote rol bij astma.

Gevolg van astma

Als reactie zwelt de wand van de luchtweg op, wordt er veel vocht geproduceerd en knijpen de luchtwegen samen. Hierdoor ontstaat een vernauwing of verstopping van de luchtwegen die zich uit als een astma-aanval, waarbij de kat moeite heeft om genoeg lucht binnen te krijgen.

Hoe kun je de klachten verminderen?

De dierenarts kan een behandeling starten om de klachten te verminderen. Je kunt zelf ook een aantal dingen doen om de klachten bij je kat te verminderen. Bijvoorbeeld sigarettenrook in huis vermijden, zorgen dat kattenbakkorrels niet stoffig worden en minder wc-verfrisser of deodorant gebruiken. Dit is in de praktijk echter best lastig. Is je kat te dik? Zorg dan dat je kat afslankt, vaak vermindert dit ook de problemen.

Reageren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden *

*

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top