U bent hier: Home » Honden » Tekenbeten bij honden
Tekenbeten bij honden

Tekenbeten bij honden

Een teek die zojuist is verwijderdTekenbeet bij je hond

Tekenbeten zijn vervelend. Bij jezelf, maar ook bij je hond. Bij honden kunnen teken namelijk gewrichtsproblemen veroorzaken, of de ziekte van Lyme. Je kunt je hond daarom het beste dagelijks, of in elk geval na een verblijf in de natuur, controleren op teken.

Bij je hond openbaart een tekenbeet zich doordat de teek zelf nog zichtbaar is of doordat je een bult(je) op zijn huid voelt.

Teek verwijderen

De belangrijkste risicofactor op besmetting is de tijd die de teek op de huid doorbrengt. De bacterie zuigt zich rustig vol met bloed en hoe langer dat duurt, hoe groter de kans op besmetting is. Verwijder de teek dus zo snel mogelijk. Dit doe je door ‘m bij de kop te pakken en ‘m met een draaiende beweging uit de huid te trekken.

Hiervoor kun je bij de dierenwinkel diverse tangetjes kopen. Het beste is een pincet met dunne uiteinden of een speciale tekenverwijderaar. Pak de teek met de tang zo dicht mogelijk op de huid vast, bij zijn kop, waarbij je niet in zijn achterlichaam mag knijpen. Trek ook niet aan zijn achterlichaam, want dan kan de teek in tweeën scheuren.Teek

Als je de teek uit de huid hebt getrokken, kun je het bijtwondje met alcohol 70 procent of jodium ontsmetten. Was daarna goed je handen, het liefst met desinfecterende zeep.

Een reactie

 1. Bij onze Hond hebben wij een volgezogen teek gevonden die zich blijkbaar heeft laten vallen.
  Ik kan niet zien waar deze gezeten heeft, wel heeft zij steeds druppels gehad tegen teken.
  Nu is mijn vraag moet ik nu nog maatregelen nemen omdat deze teek blijkbaar zijn werk heeft gedaan.
  Moet ik hem preventief laten inenten of bestaat dit niet.
  Of moet ik afwachten of er ziekte verschijnselen komen?
  Bij voorbaat dank voor uw reactie

  R Wielens

Reageren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden *

*

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top