U bent hier: Home » Honden » Columns » Marco Starink beantwoordt: je hond likgedrag afleren
Marco Starink beantwoordt: je hond likgedrag afleren

Marco Starink beantwoordt: je hond likgedrag afleren

De vraag van Hanny over het likgedrag van haar hond

Hanny heeft op 22 november 2011 de volgende vraag gesteld:
Mijn Yorkshire van 9 jaar oud heeft de onhebbelijke gewoonte om te willen likken.
Maakt niet uit wat: handen, oren en zelfs voeten zijn niet veilig. Soms heb ik het gevoel dat hij dan als het ware overloopt van liefde. We krijgen het niet afgeleerd.

Het advies van Marco

Beste Hanny,

Bedankt voor je leuke vraag! Het is als eigenaar een hele geruststellende gedachte dat je hond overloopt van liefde en ik ben ervan overtuigd dat het wederzijds is! Maar voor wat betreft het likgedrag van je hond denk ik toch dat er wat anders aan de hand is…

Honden zijn (net als mensen) dol op aandacht. Het krijgen van aandacht geeft een gevoel dat je speciaal bent en dat je ertoe doet. Maar bovenal zorgt aandacht ervoor dat je je geaccepteerd voelt binnen een groep. In jullie geval is dit het gezin waar de hond deel van uitmaakt.

Aangeleerd gedrag bij je hond

Bij veel soorten gedrag wat een hond vertoont spreken we van aangeleerd gedrag. De hond leert dat het vertonen van specifiek gedrag hem of haar iets oplevert wat voor de hond van bepaalde waarde is. Dit kan in de praktijk het krijgen van aandacht zijn, maar denk ook aan het krijgen van een brokje of het spelen van een spelletje. Met name die laatste twee motivatoren worden veel gebruikt om een hond te trainen.

Hoe ontstaat aangeleerd gedrag?

Zoals ik hierboven al schreef is er altijd een reden voor een hond om gedrag te vertonen. Een hond doet nooit ‘zomaar’ iets. Likken aan handen, voeten, gezicht etc. is gedrag dat al op jonge leeftijd kan ontstaan. Dit komt doordat met name jonge honden snel geneigd zijn om hun tong te gebruiken. De tong is een belangrijk orgaan voor honden om informatie uit de omgeving te krijgen. De neus speelt hier natuurlijk ook een belangrijke rol in.
Veruit de meeste mensen die de tong van een hond over hun huid voelen gaan, zullen hierop reageren. De ene persoon reageert door de hond te aaien en de andere persoon zal de hond juist wegduwen en al dan niet ‘foei’ of iets anders roepen. Hoe je het wendt of keert, de hond krijgt altijd aandacht.

Geurklieren van je hond

Het is overigens niet geheel toevallig dat je hond de voorkeur heeft voor handen, voeten en gezicht. Deze lichaamsdelen zijn het vaakst onbedekt en daarnaast zitten er veel zweetklieren op handen en voeten die voldoende geur afscheiden om de aandacht van de hond erop te vestigen. En zo zie je dat de hond al op jonge leeftijd onbedoeld een manier vindt om aandacht van de eigenaar te krijgen.

[wp_ad_camp_1]

Verveling en afdwingen

Nu denk je wellicht “niets mis mee toch?”. Dat klopt, maar het wordt een ander verhaal als een hond zich regelmatig verveelt, graag de touwtjes in handen neemt en besluit om aan lichaamsdelen te likken om mensen hun aandacht af te dwingen. En vanaf zo’n moment krijgt bepaald gedrag een bijna neurotisch karakter, waarbij je als eigenaar heel goed kunt voelen dat de hond niet zomaar likt.

Zelfbelonend gedrag

Deze vorm van gedrag noemen we zelfbelonend gedrag. Dit komt doordat de hond zichzelf beloont (een goed gevoel geeft) door te likken aan lichaamsdelen. Het levert immers altijd aandacht op. En negatieve aandacht is ook aandacht! Ook al zou je het gedrag negeren, dan nog beloont je hond zichzelf doordat er fysiek contact plaatsvindt.

Wat kun je doen?

Het negeren van dit gedrag is zoals je kunt lezen geen sluitende oplossing. En bovendien weet jouw hond vast wel een manier te vinden om uiteindelijk toch jullie aandacht af te dwingen. Honden (en zeker terriërs) zijn hierin echte volhouders!
Dit gedrag heeft vaak met verveling te maken. Zorg er daarom voor dat je hond voldoende ‘werk’ kan verzetten. Zorg voor een kong gevuld met hondenworst, geef zijn eten enkel nog via een voedselballetje, speel speurspelletjes met hem etc. Het gaat erom dat je je hond de kans biedt om zijn hondse vaardigheden op een andere manier te gebruiken. Dat is namelijk wat honden het liefste willen. Gewoon lekker ‘hond’ kunnen zijn en hun aangeboren vaardigheden inzetten. Dit geldt echt niet alleen voor middelgrote- en grote honden maar ook voor de kleintjes zoals de Yorkshire terriër.

Door je hond goede alternatieven te bieden, zal het likgedrag echter niet spontaan stoppen. Immers, in een moment van verveling kan je hond weer heel gemakkelijk terugvallen op deze bestaande gewoonte. Het afleren van gedrag is dan ook iets wat niet bestaat. Dit zou namelijk betekenen dat bepaalde kennis uit het geheugen van je hond wordt gewist. Spreek met elkaar af dat jullie opstaan en weglopen van de hond zodra hij naar je toe komt om te likken. Sta op, kijk de hond niet aan en praat ook niet tegen hem. Dit geldt ook voor situaties waarbij de hond zijn tong al tegen jullie huid aanzet. Hierdoor leert je hond dat zijn aandacht juist weggaat zodra hij zijn tong gebruikt.

Wees hierin zeer volhoudend!

Dit zul je echt een behoorlijke tijd vol moeten houden voordat de hond doorkrijgt dat zijn gelik ervoor zorgt dat de aandacht stopt. Maak er geen ‘Russisch roulette’ van door de ene keer wel aandacht te geven aan het likgedrag en de andere keer niet, want op die manier wordt het gedrag nog sterker bekrachtigd en zal het nog moeilijker worden om alternatief gedrag aan te leren. Daarom is het aanleren van nieuwe gewoontes zo belangrijk. Op die manier voelt het voor je hond niet zozeer dat hem priviléges worden ontnomen maar bied je hem nieuwe mogelijkheden om grip op zijn omgeving te krijgen en te houden.

Marco beantwoordt dagelijks hondenvragen op zijn facebookpagina. Word ook vrienden met hem en blijf op de hoogte!

7 reacties

 1. Goede tips die we zeker gaan uitproberen!

 2. Goede tips maar wat als je hond de vloer aflikt, zijn kussen natlikt. En als ze op schoot ligt, likt ze zelfs aan je broek. Ben benieuwd wat ik daar aan moet doen. We hebben een king charles spaniel.

 3. Hier ongeveer hetzelfde als bij Lezé: hond likt haar knuffel, likt de bekleding van de bank en uiteraard ook ons. Ze is een spaanse adoptiehond, we horen van meerderd ‘adoptieouders’ dat hun hond het ook doet.. Het lijkt er op of er toch iets meer speelt…

 4. Ik heb een andere vraag. Ik heb nu drie kleine hondjes. Ons tica, een kruising tussen een jack russel en beagle, is de oudste. Ze is een vondelingske en is nu tien jaar bij ons. Ik denk dat ze tussen de 12 en 14 jaar oud is. Onze oscar, een kruising tussen een jack russel en maltezer, is nu één jaar en een half bij ons. Hij is nu twee jaar en een half, die heb ik geadopteerd van een koppel die hem niet meer moest hebben. En dan onze juul, een echte jack russel. Ook van een dame die hem niet meer moest hebben en is nu een een vijftal maanden bij ons. Hij is nu 8 maanden. Het probleem is dat ze ontzettend jaloers zijn van elkaar ik probeer ze altijd evenveel aandacht te geven, maar zoals je wel weet is dat niet altijd gemakkelijk. Ons tica, de oudste, is de baas. Mijn twee reutjes die vechten constant. Niet echt vechten, maar de kleinste bijt constant onze oscar. Soms geeft hij hem weleens een verwittiging dat hij moet stoppen, maar meestal is juul de baas. Ik vind dat zo erg voor onze oscar. Kunnen wij er zelf iets aan doen? Amai dat was dus een hele boterham om te lezen :p hopelijk verstaan jullie het

 5. Mijn zoon heeft een hond uit Kreta. Hij was zeven maanden zij hebben em nu een jaar, en gaan nu dingen “af” leren. Omdat de mijn schoondochter nu zwanger is. Zoals get likken. Ik zal de tip doorgeven.
  Soms geeft de hond een blaf hij moet dan van hun in zijn mand en mg er dan weer uit, dit lijkt mijn niet zo.n Goed idee.
  Marco wat vind jij hiervan, ze willen nl. Niet dat hij blijft, vanwege als er steks een baby is.

 6. verellen nathalie

  Beste, even een paar vraagje, wij hebben een super mooie en schattige mops van bijna 1jaar. Maar met heel rare gewoontes. Zo likt hij bv heel de tijd als ik binnen bezig ben onze vloer, na een tijdje versnelt hij en begint hij rondjes te draaien. Als ik aan tafel zit en sta ineen recht of in de zetel lig en een been of een arm verleg of een plotse beweging maak begint hij rondjes te draaien en luid te blaffen. ook kan hij niet verdragen dat we hem optillen en knuffelen want als we hem dan loslaten draait en blaft hij ook. Wij denken dat het begonnen is na zijn castratie op 6mnd. Is er een mogelijkheid om dat af te leren en hem te doen kalmeren, want echt rust vind hij ook niet, alleen denk ik als er niemand thuis is. s’ Nachts doet hij het wel heel goed, nooit janken of blaffen en braaf wachten tot we de bench open doen.
  Mvg Fam Van Tiggel

Reageren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden *

*

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top