U bent hier: Home » Honden » Gedrag » Dementie bij honden
Dementie bij honden

Dementie bij honden

Dementie bij honden

Wist je dat oude honden, net als mensen, dement kunnen worden? Ook bij dieren kunnen de hersenen minder goed gaan werken als ze ouder worden.

In het begin merk je vaak alleen dat je hond een beetje slomer is. Niet zo gek als je een dagje ouder wordt. Maar als de hersenen van je hond achteruit gaan, zie je nog meer gedragsveranderingen. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je hond zijn omgeving niet meer goed herkent, gaat blaffen tegen bekende dingen en zijn mand niet meer terug kan vinden. Of dat hij ongehoorzaam of kribbig wordt.
Ook het dag-nachtritme raakt vaak in de war. Dan gaat de hond midden in de nacht rondlopen of blaffen en slaapt hij overdag heel veel. Soms wordt de hond onzindelijk of is hij ineens bang voor dingen die hij al kende.

Al die veranderingen kunnen ook een lichamelijke oorzaak hebben. Ga dus naar je dierenarts en laat je hond onderzoeken. Maar ook als het echt dementie blijkt te zijn, kan de dierenarts soms iets doen. Er bestaan medicijnen en voedingssupplementen die kunnen helpen om je hond zo lang mogelijk fit te houden, ook geestelijk.

Dementie bij honden

Help je demente hond

Als jouw hond dementie heeft, moet je hem een beetje helpen. Zorg bijvoorbeeld voor een vast dagschema en verander liever niet zijn omgeving. Blijf wel met hem wandelen en doe eenvoudige spelletjes, zodat hij zijn hersenen een beetje traint. En heb er begrip voor als hij iets niet snapt of ineens niet meer durft! Zo maak je jullie laatste jaren samen zo fijn mogelijk.
Meer over dementie bij honden lees je op www.licg.nl

Reageren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden *

*

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top