Auteur Topic: Guppies  (gelezen 46760 keer)

Zazou

 • Gast
Guppies
« Gepost op: 6 april 2007, 20:20:03 »

(blue neon guppies)

Guppies zijn populaire vissen voor aquariumhouders omdat ze weinig veeleisend zijn in onderhoud en verzorging. Ze zijn vreedzaam tegenover andere vissen en kweken heel gemakkelijk (vandaar de bijnaam miljoenenvissen).
Als je wil beginnen met guppies te houden zijn er een aantal dingen waarop je moet letten.

Aquariuminrichting:

Voor elke vis geldt dat een groter aquarium, beter is, maar een aquarium van 60 cm lengte is al voldoende om mee te beginnen. Guppen zijn weinig veeleisend wat de inrichting betreft. Ze kunnen heel goed gehouden worden op een gewone grindbodem, met fijnbladige plantjes (Anacharis of waterduizendblad zijn planten die veel zuurstof geven en ook schuilplaats bieden aan jonge guppies). Je kan er ook nog een stuk aquariumhout bij leggen.
Als filter neem je best een eenvoudige hoekfilter (met filterwatten en actiefkool). Daarnaast moet je ook zorgen voor een luchtpompje en een (TL)lamp. De verlichting moet 10 tot 12u per dag branden.
Als je er kraantjeswater erbij doet moet je (ook bij het verversen) het water eerst 24uur laten staan zodat het chloor kan verdampen ofwel voeg je een neutraliserend middel toe dat je in de dierenwinkel kan kopen(bv aquasafe).
Guppen kunnen een temperatuur tussen de 18 en de 28Ã"šÃ‚°C verdragen, maar rond de 24Ã"šÃ‚° is ideaal. Het water moet een gewone neutrale pH van rond de 7 hebben ( van 6,8 tot 7,8).
Best is ook om 1 theelepel zout per 5 liter water toe te voegen, om het brakke water waar ze vandaan komen na te doen. Gebruik dan wel landbouwzout of zeezout zonder jodium.
Het water moet je regelmatig (1 à 2 keer per maand een deel) verversen door het met een slangetje over te hevelen. Op die manier kan je de bodem van je aquarium stofzuigen. Als je daarna water toevoegt moet je ook opnieuw zout toevoegen.

Eindelijk beginnen:

Als het hele aquarium in orde is, moet je hem eerst een 3tal weken laten lopen. Na die drie weken laat je best je water even testen op pH, nitriet en ammoniak. Als die laatste twee waarden nul zijn en de pH is goed kan je eindelijk vissen gaan kopen.
Je doet er best aan meer vrouwtjes dan mannetjes in het aquarium te houden (ideaal is 2 of 3 vrouwtjes voor 1 mannetje). Ze zijn goed uiteen te houden omdat mannetjes kleiner en feller gekleurd zijn, en hun anaalvin is omgebouwd tot een geslachtsapparaat. Bij de volgende tekening is het mannetje de onderste. (bron: http://www2.dpi.qld.gov.au/images/1876.gif)
 


Voeding:

Guppies zijn omnivoren. Best is om ze naast droogvoer ook regelmatig watervlooien, muggenlarven of pekelkreeftjes te geven.

Kweek:

Guppies zijn levendbarende visjes die heel gemakkelijk kweken. De mannetjes zijn de hele tijd op vrouwtjesjacht. Een vrouwtje kan gemakkelijk tot 50 jongen krijgen per keer. Als je die zoveel mogelijk wil houden, moet je het zwangere vrouwtje apart zetten en zodra de guppen geboren zijn moet je ook de moeder ervan weghalen. Als je het vrouwtje gewoon in het aquarium houdt, maar voldoende planten als schuilplaatsen voorziet zullen ook bij elk nest een aantal sterke guppen blijven leven.
« Laatst bewerkt op: 7 april 2007, 10:57:40 door Zazou »

aurora54

 • Gast
Re: Guppies
« Reactie #1 Gepost op: 6 april 2007, 20:23:57 »
wow, daar komt nog heel wat bij kijken! Is niet zomaar even een goudvissenkom met een visje erin!

Eet de moeder de kinderen op als je haar er bij laat?

Zazou

 • Gast
Re: Guppies
« Reactie #2 Gepost op: 6 april 2007, 22:10:06 »
Ja ze maken blijkbaar geen verschil in eigen kroost of andere jonge guppen.

cockertje

 • Superbeest
 • *****
 • Berichten: 18514
 • moderator
  • E-mail
Re: Guppies
« Reactie #3 Gepost op: 7 april 2007, 09:34:05 »
Een guppy is algemeen bekend als een gemakkelijke " beginners" vis.
Is dat wel zo ?

Zazou

 • Gast
Re: Guppies
« Reactie #4 Gepost op: 7 april 2007, 12:37:31 »
Ik vind van wel. Ze hebben heel weinig nodig.
Het enige wat nog vrij vaak verkeerd gaat, is de voeding. Er bestaan speciale droogvoeders voor guppen/tropische vissen, maar die zijn zelden compleet. Variatie in de voeding moet dus echt wel.
Enkel als je bv specifieke lijnen wil gaan kweken moet je op andere dingen beginnen te letten. Dus is het naast een beginnersvis ook nog interessant voor 'gevorderden'.

cockertje

 • Superbeest
 • *****
 • Berichten: 18514
 • moderator
  • E-mail
Re: Guppies
« Reactie #5 Gepost op: 7 april 2007, 14:52:37 »
Citaat
Variatie in de voeding moet dus echt wel.

Citaat
Enkel als je bv specifieke lijnen wil gaan kweken moet je op andere dingen beginnen te letten. Dus is het naast een beginnersvis ook nog interessant voor 'gevorderden'.


Kan je daar wat meer over kwijt ?

Zazou

 • Gast
Re: Guppies
« Reactie #6 Gepost op: 8 april 2007, 13:49:56 »
Citaat
Variatie in de voeding moet dus echt wel.

Guppen zijn omnivoren die in het wild heel erg gevarieerd eten. De guppendroogvoeders zijn meestal te eenzijdig. Je kan het dus zeker geven, maar geef er dan elke dag iets anders bij. Afwisselend levend en droogvoeder geven is ideaal.
Levend voeder zijn artemia, en microwormpjes. Die kan je zelf kweken of diepgevroren of levend krijgen. Daarnaast geef je best een goed droogvoeder dat vis en vlees bevat. Zodat de vissen voldoende eiwitten binnen krijgen. Naast vis en vlees zijn ook granen en groenten nodig. De meeste guppies zijn gek op algen of spinazie.
Je moet de vissen ook vaak genoeg kleine beetjes voederen. Twee keer per dag is een echt minimum. Je mag tot 8 keer per dag voederen( maar dan wel heel weinig geven per keer). Je moet zodanig voederen dat ze alles binnen 2 minuten opeten. Voer dat niet wordt opgegeten, gaat op de bodem rotten en zorgt voor teveel ammoniak in het water.

Als je daar allemaal op moet gaan letten wordt het natuurlijk wel ingewikkeld, maar voor een beginner is het voldoende om een volwaardig droogvoeder af te wisselen met artemia of wormpjes die je diepgevroren kan kopen.
 

Citaat
Enkel als je bv specifieke lijnen wil gaan kweken moet je op andere dingen beginnen te letten. Dus is het naast een beginnersvis ook nog interessant voor 'gevorderden'.

Als je specifieke lijnen(ondersoorten van guppies) wil kweken moet je rekening houden met de overerving ( genetica) van bepaalde kleuren en andere kenmerken zodat je kan selecteren om de nakomelingen van je vissen zo goed mogelijk het ideale beeld van die lijn te laten evenaren. Je moet dan speciale kweektrio's samenstellen die van een goede afstamming zijn. Die trio's moet je in aparte bakken zetten zodat niet zomaar elk mannetje gelijk welk vrouwtje kan kiezen. Je hebt dan opnieuw aparte bakken nodig voor de nesten guppies. Die jonge guppies moet je dan specifiek voeder geven voor babyvissen om ze zo goed mogelijk te laten groeien enzovoort.

dipstaart

 • Dieren Nieuw
 • *
 • Berichten: 30
Re: Guppies
« Reactie #7 Gepost op: 10 februari 2009, 21:25:21 »
bij mij zijn er vandaag 13 guppen geboren. Maar de moeder is nog altijd heel dik, betekend dit dat ze nog zwanger is of dat het gewoon vocht is?
alvast bedankt